Här är det rätta svaret

Branden som totalförstörde ett av Luleås främsta kulturminnesmärken glömmer nog ingen. En dramatisk brand i centrala Luleå där det 160 år gamla Folkets Hus gick upp i rök.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-07-20 09:00

Det var natten till den 3 april 2003 som en röklukt spred sig över Luleå. Strax efter klockan 02.00 upptäcktes branden, krögarparet som drev O´Learys hade brandlarmet kopplat till den egna bostaden.

I huset bodde krogens barchef Melker Gustavsson på översta våningen och han hade precis gått och lagt sig.

– Jag hörde att min arbetsgivare skrek att det brann i huset. När jag gick ut i trapphuset så möttes jag av rök.

Räddningen blev dramatisk. Endast iförd morgonrock och sockar fick han ta sig ur den brinnande byggnaden via en brandstege. När han kom ner på marken såg han enbart rök men ingen eld.

– Jag trodde inte att läget ar så allvarligt.

Fast det var det. Räddningstjänsten som ju ligger granne med Folkets Hus var snabbt på plats men huset gick inte att rädda utan totalförstördes på några timmar. Branden hade nämligen ett fruktansvärt snabbt förlopp och även om det aldrig blev klarlagt så var branden förmodligen anlagd.

Tidigt på morgonen samlades många lulebor för att skåda bedrövelsen.

En av dessa var kommunalrådet Karl Petersen som blivit vald till högsta politiker i kommunen bara ett halvår tidigare. Han var, liksom alla andra, djupt bedrövad.

Huset uppfördes ursprungligen 1842 då det blev officersmäss och paviljong för Norrbottens fältjägarkår. 1882 flyttades kåren och mässen till Notviken och blev Norrbottens regemente innan det förflyttades till Boden 1907.

Huset blev dock kvar i Luleå och 1920 köptes det av Folkets Husföreningen där det blev mötesplats för såväl kommunister som socialdemokrater med kommunister som hade en majoritet i styrelsen.

Folkets Hus var också länge något av Luleås Nalen, det berömda danspalatset på Regeringsgatan i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om