Här är det nära till undergången

Lulsundsgatan får planskild korsning vid järnvägsövergången men tidigast efter 2018.

SLUTKLINGAT. Här blir det en planskild korsning i framtiden. Järnvägsövergången efter Lulsundsgatan blir ett minne blott någon gång efter 2018 när en underfart byggs. Allt ingår i planerna för ett nytt resecentrum.

SLUTKLINGAT. Här blir det en planskild korsning i framtiden. Järnvägsövergången efter Lulsundsgatan blir ett minne blott någon gång efter 2018 när en underfart byggs. Allt ingår i planerna för ett nytt resecentrum.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-10-27 06:00

Luleå kommun och Trafikverket för dialog om Luleås framtida resecentrum.

I planerna ingår alltså en planskild korsning på Lulsundsgatan, en korsning där trafiken i dag regleras med bommar, ljus och signaler.

– Det återstår att se vad som ska göras och vem som ska betala vad. Investeringen finns inte i den tagna planen för 2016 till 2018 så det får bli efter det, säger Malin Lagervall, stadsbyggnadschef i Luleå kommun.

Hur ska ni lösa planskildheten?

– En underfart är det mest troliga alternativet.

Det betyder att när den nya planskilda korsningen så småningom är klar så innebär det att det för en del bilister så nervpåfrestande väntandet med signalerna ringande i öronen är över.

Tidigare i år fattade kommunstyrelsens arbets­utskott beslutet att godkänna den presenterade målbilden för ett nytt resecentrum samt en helt ny utformning av centrums östra delar, som ger utrymme för 1 500 bostäder.

Norrbotniabanans vara eller inte vara och dess sträckning till/från Luleå har legat som en blöt hästfilt för exploateringen i såväl Södra hamn som centrums östra del.

Nu har kommunen beslutat att inte vänta på Norrbotniabanan och ett nytt resecentrum står högt på agendan.

När frågan var uppe i kommunstyrelsens au så fanns ambitionen att ett nytt resecentrum ska vara i drift 2020.

– Det låter rimligt att det skulle kunna landa där någonstans, kanske något år tidigare, sa kommunalrådet Yvonne Stålnacke då.

Resecentrum och den nya planskilda korsningen gör också att beslutet om vad som ska hända i trähuset i korsningen av Prästgatan och Magasinsgatan dröjer. Huset ägs av Luleå kommun men lokalerna har hyrts ut till olika föreningar under åren, senast Finska Föreningen i Luleå.

Fastigheten är mögelskadad och något måste hända. Renovering, rivning eller bygga nytt - det är frågan?

Även här kommer ett nytt resecentrum in i bilden vilken gör planerna för träkåken oklara.

– Vi har inte fattat något beslut än. Vi ska bygga ett nytt resecentrum och därför behöver vi bygga om Lulsundsgatan och Prästgatan. Vi måste bestämma hur Luleå stad ska växa kring järnvägen. Kanske behöver vi tomten där huset står för ombyggnationen eller så kan vi sälja, säger Malin Lagervall.

Det är med andra ord alla bollar i luften, inga beslut är fattade vad avser den mögelskadade träkåken.

Nya bostäder eller del av nya resecentrum?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om