– Får du en skada och har ett gammalt kök kan du tvingas lägga till pengar för att du får en standardhöjning. Har man ett 20 år gammalt kök gör man åldersavdrag – försäkringen täcker värdet på det gamla. Ett nytt kök är i regel dyrare och då får man betala mellanskillnaden själv, säger Stina Israelsson på Konsumentföreningen i Luleå.
Familjen har valt det billigaste kök de hittat. Är det inte märkligt att de ska betala för något de inte orsakat?
– Tyvärr är regelverket så, man gör en värdering av det gamla köket. Tyvärr hamnar konsumenten i kläm här. Hade det varit ett kök som var byggt för två år sen hade de kanske kunnat få ett nytt kök igen.
De får alltså ta en större ekonomisk smäll nu för att de hade ett äldre kök?
– Med stor sannolikhet. Köpesumman när de köpte huset hade kanske varit lite högre om det varit nyrenoverat, men då hade de i samband med köpet betalat för den standard som fanns.
Konsumenternas Försäkringsbyrå uppmanar till omprövning.
– Här är det konsumenten som drabbas, det är väldigt tråkigt för det var ju ett kök som fungerade. Skadestånd ska sätta den drabbade i samma ekonomiska situation som innan skadan, men i detta ärende skulle jag rekommendera att begära omprövning hos försäkringsbolaget och hävda att hantverkarna ska stå för hela renoveringskostnaden – under förutsättning att inte hela bostadens värde har ökat på grund av renoveringen. Här behöver man ta in en mäklare som värderar bostaden, säger chef Anna-Karin Baltzari Danfors.