Här är de hetaste arkeologifynden i Norrbotten

En allierad militärbas norr om Torneträsk och en boplats i Sammakko som kan vara rekordgammal. Där har ni två av de hetaste arkeologiska projekten i Norrbotten just nu.

Ett flertal arkeologiska projekt är högaktuella i Norrbotten. Bilden överst till vänster visar en gammal ugn från Sangis, under den en bild från utgrävningar av en gammal boplats och bilden till höger är från Silbojokk.

Ett flertal arkeologiska projekt är högaktuella i Norrbotten. Bilden överst till vänster visar en gammal ugn från Sangis, under den en bild från utgrävningar av en gammal boplats och bilden till höger är från Silbojokk.

Foto: Montage

Luleå2020-08-30 17:00

De var på tapeten när Norrbottens museum höll sin årliga arkeologidag digitalt. På schemat fanns en filmvisning av de senaste tio årens forskning och utgrävningar, samt en möjlighet för allmänheten att ställa frågor och tipsa om möjliga fyndplatser.

– Vi vet att intresset för arkeologi är stort. Varje år får vi in ett stort antal tips, säger Nils Harnesk, avdelningschef vid Norrbottens museum.

undefined
I stället för att vara ute på någon intressant fyndplats fick arkeologerna i år sköta sin dag digitalt. Från vänster Nils Harnesk, Carina Bennerhag, Åsa Lindgren (sittande), Frida Palmbo och Ida Lundberg.

I ett nytt projekt ska en allierad militärbas norr om Laimoluokta vid Torneträsk i dagarna dokumenteras. Arkeologen Frida Palmbo flyger på tisdagen till platsen, tillsammans med bland andra militärhistorikern Lars Gyllenhaal och ett finskt tv-team.

– Vi har fått tillstånd av länsstyrelsen att leta efter kvarlämnade föremål med metalldetektorer, säger Frida Palmbo.

undefined
Militärhistorikern Lars Gyllenhaal ska delta i dokumentationen av en allierad militärbas norr om Torne träsk.

Ett annat projekt är att undersöka en 9000 år gammal boplats i Sammakko, mellan Gällivare och Hakkas, som upptäcktes förra hösten.

– Jag fick samma vibbar som av Aareavaara, som är Norrbottens äldsta boplats, säger Palmbo.

undefined
Utgrävningarna i Silbojokk har pågått i omgångar sedan 2003.

Utgrävningarna av kyrkogården i Silbojokk, huvudsakligen en samisk ödekyrkogård som håller på att erodera sönder, är fortfarande högaktuella. Samma sak med forskningen kring den tidiga järnhanteringen i länet, där fyndplatser finns i Vivungi och Sangis.

– Vi vill titta ännu mer på hur spridningen gått till. Vilka nät och kontaktvägar som använts, säger Carina Bennerhag, arkeolog som doktorerar vid Luleå tekniska universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!