Här är boken som tar dig på rundvandring i Luleå

När häftena med vandringar i Luleå tog slut fick hembygdsföreningen ta sig en funderare. Nu finns resultatet: En samlingsvolym.

Vandrahäftena från 1990-talet har samlats i en praktisk vandrabok för eLuleåborna. Eva Gradin har varit med och jobbat med boken.

Vandrahäftena från 1990-talet har samlats i en praktisk vandrabok för eLuleåborna. Eva Gradin har varit med och jobbat med boken.

Foto: Marianne Westin

Luleå2020-05-13 09:15

Fyra stadspromenader, sex vandringar på Innerstadens kyrkogårdar, fördjupningsavsnitt och kartor, uppdaterad text, förteckning över de många bilderna och plats för egna anteckningar. Vandra i Luleås historia är en imponerande bok.

Det är inget litet verk och arbete som Luleå hembygdsförening nu presenterar. Huvudansvarig för att uppdatera Vandrahäftena med början från 1997 av Kristi Rinnander, Gunnar Lindgren och Kurt Johansson, har varit Peo Hjälm. En referensgrupp i föreningen med bland andra Eva Gradin och ett tiotal andra har både granskat, funderat och kommit med synpunkter. 

Nu är vandrahäftena samlade i en bok med ringpärm, enkelt bläddringsbar även på promenad.

Peo Hjälm berättar att en del av kartorna har fått göras om och hembygdsföreningen har fått söka rätt på en del av bilderna igen. Vissa av texterna har också uppdaterats.

Hembygdsföreningen har under arbetet kunnat konstatera att flera av de gravar på Innerstadens kyrkogård som berättas om i de första häftena, nu är i fara. Kyrkogårdsförvaltningen varnar på flera ställen att gravrätten har återtagits eller att kyrkogårdsförvaltningen vill ha kontakt med efterlevande. Får inte kyrkogårdsförvaltningen kontakt, skulle det kunna betyda att gravarna kommer tas bort.

– Nu har vi fått igenom att vi i hembygdsföreningen ska få vara med och diskutera om detta, när det gäller kulturhistoriskt viktiga gravar, berättar Eva Gradin.

Bland de utmärkta gravarna finns graven för Luleå stifts förste biskop Olof Bergqvist.

– Jag tycker att det är konstigt att inte domkapitlet vill ha ett ord med i laget där.

Luleå hembygdsförening brukar arrangera stadsvandringar, men i denna smittspridningens tidevarv torde det vara enkelt att ta sig runt i staden på egen hand och med hjälp av boken. Eva Gradins dotter, som frågat efter en liknande bok, har fått veta att den aktuella uppdaterade boken var på gång. Och det inklusive en bild på dotterns morfar, Henning Gradin.

Att kyrkogårdsvandringarna har fått så stor plats i en guidebok om Luleå är inte så konstigt. Namnen på gravstenarna är historia i hög grad.

Peo Hjälm hoppas som alla andra på bättre tider och att Rödlundska gården och hembygdsföreningen ska kunna dra igång verksamheten igen.

– Kanske till hösten... hoppas han.

Under tiden får den som är intresserad av den nya vandrarboken vända sig internetledes till hembygdsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!