Mandaskolans rektor Lisa Spegel är nöjd över att ha lyckats få behöriga lärare till samtliga tjänster.
– Jag har haft en otrolig tur. Alla jobbar kvar sedan i våras, det fanns en ledig tjänst men den är nu tillsatt, säger hon.
På skolan finns elva lärare i de teoretiska ämnena. På grannskolan, Hedskolan, har eleverna de praktiska ämnena. Även de lärarna är behöriga.
På frågan hur hon lyckats få så många med rätt behörighet svarar hon att hon hoppas att det beror på att lärarna trivs och tycker att Mandaskolan är en bra skola.
– Det är vad jag jobbar för, säger Lisa Spegel.
Lisa Spegel tycker det är bra att förskoleklass är obligatoriskt från och den här terminen. Hon ser det som en möjlighet för skolan att förbereda barnen bättre för grundskolan.
– Nytt är också att förskollärarna ska göra en kartläggning av varje barn vilket på sikt ger oss hjälp med högre måluppfyllelse. Vi vet då redan från början exakt vad vi ska jobba med, säger hon.
Överlag tror hon inte att skillnaden blir så stor. De allra flesta sexåringar går i förskoleklass oavsett den är obligatorisk eller inte.
Som Norrbottens Media tidigare skrivit har Luleå kommun haft svårt att hitta behöriga lärare och i dagsläget har 25 obehöriga lärare anställts.
– Glädjande är att fem av dem väntar på att få sin lärarlegitimation, säger Helena Bergström, HR- och ekonomichef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Inför skolstarten har Luleå kommun annonserat ut 97 lärartjänster. Ännu pågår rekryteringsarbetet och 14 tjänster är obesatta. Tunaskolan är den skola som har flest obehöriga lärare då fyra av dem saknar legitimation. Råneåskolan är den skola som Luleå kommun haft svårast att rekrytera lärare till och i dagsläget saknas fyra stycken.
– Vi har annonserat ut de 15 lediga tjänster igen och förlängt söktiden. Det är som att vi på något vis får ihop det men vi ser att det blir svårare, säger Helena Bergström.
Skolorna som saknar lärare är Residensskolan, Rutviksskolan, Hertsöskolan (fyra tjänster), Sunderbyskolan, Vitåskolan, Stadsöskolan, Benzeliusskolan samt Råneåskolan.
Den stora svårigheten inför det här läsåret har varit att hitta utbildare fritidspedagoger och Helena Bergström känner stor oro. I dagsläget saknas tio stycken.
– Det är illa och vi får inte in några behöriga sökande. Vi har ingen utbildning här uppe eller i närområdet och ingen utbildar sig till fritidspedagog.
Häromdagen hade Helena Bergström möte med Norrbottens Kommuner och där lyftes frågan.