Handlingsplan för elever som skolkar

Det är en plikt att gå i grundskolan. Ändå finns det elever som inte går dit.I november 2008 var det 15 elever i Luleå som inte hade varit i skolan på tre veckor.En handlingsplan ska nu hjälpa "hemmasittarna".

LULEÅ2009-09-05 06:00
Luleå kommun har tillsammans med Västerås, Sigtuna och Uppsala deltagit i ett projekt med fokus på "Elever som inte är i skolan". Syftet har varit att utveckla samverkan mellan elevhälsa och barn- och ungdomspsykiatrin för att bättre kunna hjälpa barn i behov.
I Luleå har det nu resulterat i en handlingsplan som politikerna ska ta ställning till.
Hemundervisning

I handlingsplanen beskrivs tre former av otillåten frånvaro, "korridorvandrare" som inte deltar i skolarbetet men finns i skolan, "skolkare," som lämnar skolan och "hemmasittare" som under sin frånvaro finns i hemmiljön och gör det under en längre tid i sträck.
Alla barn mellan sju och 16 år har enligt lag skyldighet att gå i skolan. En del kommuner utdömer böter om elever inte kommer till skolan. Luleå kommun har inte använt den möjligheten. Sture Bryggman, skolchef, säger att man i stället försökt hitta en variant av skolgång som på nåt sätt håller skolan igång för eleven.

När elever inte kommer till skolan under lägre perioder kan hemundervisning ordnas.
- Men det är inte alltid att vårdnadshavare ser positivt på det och det har hänt att lärare inte blivit insläppta, säger han.
I kommunen finns ingen samlad statistik om hur många elever som uteblir från skolan under längre perioder och får anpassad studiegång.
- Vi har inte tillräckliga rutiner för det här och vi ska skärpa uppföljningen. Men elever får det stöd som lagrummet beskriver, om det inte varit så skulle jag fått veta det, säger Bryggman.
I projektet "Elever som inte är i skolan" har en inventering gjorts som visar att det under en vecka i november 2008 var 15 elever i Luleå som inte varit i skolan på tre veckor. 15 elever är cirka sex promille av grundskoleeleverna i kommunen.


Inventeringen föreslås nu bli årlig.
Lars Lövgren arbetar som psykolog vid kommunens centrala stödteam och är en som varit med och utarbetat handlingsplanen.
- På lite olika sätt har det nog fungerat bra på skolorna, man är snabba att agera när det blir olovlig frånvaro. Jag vill vara ödmjuk kring detaljerna i planen. Det viktigaste är att vi tar ett gemensamt grepp och uppmärksammar frågan. Inventeringen av den otillåtna frånvaron och handlingsplanen ska ge ett gemensamt förhållningssätt och en möjlighet att utvärdera arbetet, säger Lövgren.

Fakta: Skolplikt
Kommunen skall se till att skolpliktiga elever i dess grundskola och särskola fullgör sin skolgång.
Den som har vårdnaden om ett skolpliktigt barn skall se till att barnet fullgör sin skolplikt.
Om en skolpliktig elev inte fullgör sin skolgång och det beror på elevens vårdnadshavare, kan vite föreläggas vårdnadshavaren.
Vitet får inte förvandlas till fängelse.
Källa:
Skollagen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om