Handgjord lyxfejk?

Vad är egentligen handgjort och lyxigt? Hamburgerkedjan Max produkt - lyxshaken -  stöter nu på kritik för att innehålla vilseledande marknadsföring.

Hamburgerkedjan Max milkshake anklagas för att innehålla vilseledande marknadsföring.

Hamburgerkedjan Max milkshake anklagas för att innehålla vilseledande marknadsföring.

Foto:

LULEÅ2011-07-15 15:34

"Sommaren är här med en ny lyxshake bland Max sommardesserter. Kyl ner dig med Banana split, en milkshake som är gjord på det traditionella viset. Handgjord i restaurangen...", så beskriver hamburgerkedjan Max sin produkt den "handgjorda lyxshaken".

Lyxshakens ingredienser är däremot industriframställd och levereras till Max Hamburgerrestauranger. Det är bara i själva slutmomentet där milkshaken skakas och rörs om som de anställda har en hand med i tillagningen.

Räcker det för att kalla en produkt handgjord? NSD har talat med experterna.

Jan Hedh, flerfaldigt meriterad konditor och mottagare av gastronompriset Årets Werner:

-  Jag tycker främst att de ska tillverka egen glass på plats om de ska skriva handgjord. Handgjort låter diffust och flummigt. Man försöker profitera på riktiga mathantverk. Om det enda som behövs är att man måste skaka och röra om så är väl all milkshake handgjord.

Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket:

- När det handlar om handgjord är motsatsen maskingjord. Vad är våra förväntningar på produkten. Pratar man om handgjord potatismos, då tror du väl inte att kocken vispat ihop potatismos och pulver.

Elvingsson berättar att begreppen är flytande och varierar från fall till fall men när det gäller milkshake är han säker.

- Det finns tillverkare som gör sin egen glass och blandar ett antal ingredienser, grädde, socker, ägg, vanilj och blandar mjölk med mixer. Då blir det milkshake, då är den handgjort, säger han.

Använder avancerad teknik

Hamburgerkedjan Max ser däremot inga problem med att kalla sin produkt handgjord.

– Vi gör den precis som man gör hemma. Vi tar glass och mjölk, choklad, jordgubbar samt vispgrädde och rör ihop. Det är möjligt att livsmedelsverket har en annan definition, säger Max Henrik Eriksson, biträdande marknadschef på Max.

- Vi har avancerad teknik och vår milkshake blir betydligt godare än den milkshake du köper i en vanlig hamburgerrestaurang. Det är därför vi kallar den handgjord, säger Max Henrik Eriksson.

Men livsmedelsverket anser att det kan röra sig om vilseledande marknadsföring:

– När det gäller lyxshaken verkar den handgjorda delen vara väldigt liten, utifrån det skulle man kunna ha ett resonemang om att det kan vara vilseledande. Det finns många exempel där man pratar om lyx, färsk, hemmalagad och kallpressad som utnyttjas av företag. Man måste vara uppmärksam som kund för att inte låta sig luras, säger Pontus Elvingsson på Livsmedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om