Handelsresande i sportfiske

Håkan Arlestig bor i Härnösand och har gjort sitt fiskeintresse till både en livsstil och en rörelse. När jag träffade honom för första gången åkte han tillsammans med några vänner runt i Ådalen för att lyssna på mina föreläsningar. Det var ett härligt gäng och jag minns att vi hade många trevliga pratstunder. Sedan dess har det runnit en hel del vatten under broarna, Håkan har intagit Lappland och även så delar av det internationella fiskeutbudet.

Foto:

Luleå2012-06-11 20:34

Du har ett brinnande fiskeintresse? Varför och hur kom det sig?

- I grund och botten från min far och farfar. Därifrån fick jag även mitt stora intresse för jakt på älg med gråhund och på hare med beagle. Så att vistas i skog och mark har varit en naturlig del i min vardag och uppväxt. Men det riktiga intresset för flugfisket och fisket började när jag gick i sjuan. Det fanns ett ämne som hette fritt valt arbete och just fiske. Vilket jag naturligtvis valde. Vi hade tre lärare under den här tiden, Pigge, Anders och Sverker, alla inbitna flugfiskare. Vi åkte ut både på skoltid, kvällar och helger och flugfiskade. I början till några enkla put and take sjöar. Så småning om fick jag även följa med deras gäng till några riktigt fina sjöar med grov öring. Med tiden utvecklades detta till längre och längre turer. Första gången jag var till Kiruna fjällen och fiskade var i början på 80-talet, vi bodde i tält i 14 dagar och jag vill minnas att det regnade i 9 dagar, trotts detta så blev jag fast på riktigt. Så det är dessa gamla lärares fel att jag har denna lidelsefulla hobby, där jag bara MÅSTE komma iväg till fjällen varje år för att vandra och fiska.

Det vore trevligt att få ta del av dina funderingar kring sportfiskets framtid?

- Fisket blir mer och mera populärt och många vill komma till ett bra fiske och en trevlig naturupplevelse med goda kamrater när man väl åker iväg. Trycket på många av de "kända" vattnen blir för hårt i alla hänseenden. Men rätt förvaltat tror jag att det finns en framtid med vatten där det fortfarande går att få bra med fisk och även en och annan större fisk och mindre slitage på naturen. Men jag tror att det krävs lite nya tag. På gott och ont tror jag på att fler vatten måste kvoteras på ett eller annat sätt och att man kombinerar kvoteringen med att släppa fler vatten som det idag inte är tillåtet att fiska i. Detta för att minska trycket på andra vatten. Självklart måste det även finnas en fungerande kontroll att de regler som finns efterlevs.

- Ta alla våra nationalparker, som man på många ställen inte får fiska i. Varför inte under ordnade förhållanden släppa en form av kvotering även där. Samt att man kanske har en eller två guider med sig som under sin utbildning under år två eller tre får göra sin praktik i dessa parker med fiskande gäster. På det sättet behöver det inte dra iväg och kosta en förmögenhet att fiska. Det jag egentligen säger är att inte tänka så trångt, jag tror att man måste vara öppen för alla förslag och idéer för att få ett jämnare fisketryck på alla vatten. Ett större samarbete mellan de olika företagen som flyger ut fiskande gäster i de svenska fjällen skulle också vara önskvärt, samt att dessa fick större möjlighet att kontrollera fiskekort och annat okynnesfiske. Det blir ibland för stora samlingar av fiskare på vissa platser. Alla skulle tjäna på det inklusive naturen. För handen på hjärtat hur många vill komma till en älv eller jokk där det redan är 5-10 kanske 15st fiskare redan. För att sticka ut hakan ännu mera, så tycker jag att den svenska allemansrätten bara skall gälla oss svenskar. Inte norrmän och finnar. Det jag i första hand tänker på är inflygningarna från den finska sidan.

Hur ser du på mänsklighetens sätt att sköta ekologin och naturen?

- Jag brukar hävda att människan är det dummaste djuret i världen och det bevisar vi gång på gång. Vattenkraften är ett lysande exempel, varför ska det vara så jävla svårt att låta bli det kvarvarande outbyggda älvarna här i Sverige? En annan sak är utfiskningen som faktiskt pågår över hela världen. Jag blev så illa berörd av en programserie om svärdfisket som visades på TV i vinter. Vilket vansinne! Eller det senaste här i Sverige, gruvprojektet runt Kalix och Kaitumälven. Vad det gäller gruvbrytningen så är det oåterkalleligt och oförlåtligt för naturen. Människan är dum!

Du har byggt upp ett eget företag i branschen. Vad har du för intentioner med det?

- Då min kollega Patrik Hammarström och jag startade företaget tyckte vi att det var för dyrt att köpa fiskeutrustning och att man inte hade råd att kasta bort ett drag eller en vobbler, de var eller är för dyra helt enkelt. Så vår tanke var att erbjuda alla fiskande i hela Sverige ett komplement till de stora drakarna, men billigare och till samma kvalitet genom att själva ta det direkt från fabrik utan mellanhänder och därigenom kunna påverka kvalitet, färger, utformning och gång mm. Själv tycker jag att vi lyckats få fram ett riktigt bra sortiment med varierande produkter. Vi testfiskar själva samtliga produkter och vi är kräsna på vad vi tar in i sortimentet. Dessutom har vi kanske marknadens bästa garantier. Har kunden problem eller är missnöjd så byter vi ut produkten utan tjafs. Vi har vuxit kraftigt de senaste åren, kanske för fort men vår målsättning är att fortsätta utveckla företaget sakta men säkert och bli bättre och bättre, men att alltid hålla riktigt bra kvalitet och till konkurrenskraftiga priser.

Hur ser du på redskapsbranschen, både hemmavid och internationellt?

- Det är en tuff bransch med en kort säsong i Sverige under sommar och en lång vinter. Fiske och friluftsliv är enormt stort här i Sverige, större än vad många tror. Från dom som bara sommarfiskar eller metar någon dag vid stugan till dom som är riktigt inbitna. Branschen eller de som fiskar tenderar att koncentrera sig mer på dyra saker och många saker istället för fisket. Att fiska skall vara enkelt och prestigelöst. Tar man flugfisket som exempel, där rullar och spön som rusat iväg och kostar en mindre förmögenhet men dessvärre så är det allt för många i branschen/redskapshandlare som inte vet eller kan matcha en vettig fluglina till flugspöet, den kanske viktigaste komponenten.

Alla har vi mål i livet. Vad söker du med ditt fiske?

- Frihet, ensamhet, gemenskap, att vandra fritt och bara vara där det inte finns några måsten eller stress.

Om jag har förstått saken rätt fiskar du en del med familjen. Berätta.

- Jag har delvis lyckats att "ärva" ner fiskeintresset till mina barn och sambo. Alla har dom av någon anledning blivit flugfiskare om än inte lika inbiten som jag. Men vi har varit till Kirunafjällen, Kola i Ryssland, Jokkmokksfjällen, Vojmån mfl tillsammans och det är kanske det roligaste fisket när man kan umgås tillsammans och på helt andra premisser än då man är hemma i vardagen. Dessutom jobbar alla mer eller mindre i företaget. Sara min dotter är den som jobbat längst och hjälpt till att bygga upp företaget från grunden.

Namn: Håkan Arlestig.

Ålder: 47år

Bor: Härnösand

Familj: Sambo och två vuxna barn

Arbete: Eget företag

Hobby: Det egna företaget

Favoritsysselsättning: Massor med jakt och fiske

Favoritfiske: Där man kan vandra fritt med ett flugspö i handen och bara vara.

Drömfiske: Att få vara i de svenska fjällen precis när sommaren anländer och det första riktiga kläckningarna börjar

Motto: Glöm inte bort att leva

Hemsidor:

www.polarvargen.se

www.nedrenorrlandsbeagleklubb.se

www.norrbotten.snf.se/wordpress/?p=2473

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om