Handels: Hyvlingen drabbar främst kvinnor

Svensk handel försvarar användandet av hyvling. "Många gånger är det enda alternativet till att säga upp anställda och lägga ned butiken", säger Ola Axelsson som är förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Svensk handel.

Maria Andersson-Nordström, första ombudsman på Handels, ser att hyvlingen främst drabbar de unga på arbetsplatserna.

Maria Andersson-Nordström, första ombudsman på Handels, ser att hyvlingen främst drabbar de unga på arbetsplatserna.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2021-07-10 07:00

Under det senaste året har handeln i Sverige upplevt något som liknar en omfattande strukturomvandling. Att kunderna har sinat beror inte bara på pandemin utan också på att ehandeln vuxit sig starkare.

Enligt Ola Axelsson behöver vissa butiker se över sin sysselsättningsgrad för att överleva.

– Många kan tycka att det vore bättre att minska antalet anställda än att minska arbetstiden, men det behövs ett antal medarbetare för att driva en butik. Det måste finnas tillräckligt med personal på plats när kunderna kommer.

Från fackligt håll är inställningen den motsatta. Maria Andersson-Nordström, första ombudsman för Handelsanställdas förbund i Norrbotten, minns en förhandling där ett företag med tio anställda ville skära ned på arbetstiden för halva arbetsstyrkan.

– Vi vill att arbetsgivaren hellre säger upp en person istället för att hyvla arbetstiden, men det är lite vi kan göra. Om vi inte får gehör för våra argument kan vi bara begära är en omställningstid som ger den anställda respit att se sig om efter andra jobb.

Finns det en risk att hyvling blir en kvinnofälla?

– Jag har inte sett någon tendens att det skulle drabbar kvinnor i en högre grad, men å andra sidan finns det bara ett fåtal män i den här branschen.

Trots att företag under pandemin har en möjlighet till statligt stöd för korttidspermittering har hyvling av arbetstid inte minskat under det senaste året.

– Korttidspermitteringar är en tillfällig lösning under en begränsad tid och inget som gör att man driva sin verksamhet vidare på lång sikt. Åtgärden är heller inte anpassad till vår bransch, vilket innebär att man som arbetsgivare vet inte i förväg om de kommer att få stödet, understryker Ola Axelsson.

Kan hyvling medföra att företag förlorar kompetens?

– Ja, det är tufft för medarbetare som förlorar arbetstid, men jag har inga siffror på hur många som väljer att byta jobb. 

Enligt Handels har det förekommit över 400 förhandlingar om hyvling i Sverige sedan september 2020. Det handlar om främst medlemmar som arbetar inom kläd- och skoaffärer.

– Det handlar inte bara om små företag utan också även större affärskedjor. Vi är något förskonade från hyvling i Norrbotten. Vi har haft ett 20-tal förhandlingar i länet under det senaste året, säger Maria Andersson-Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!