Handeln som helhet har under 2020 tappat 1 procent av omsättningen. Det motsvarar ett bortfall på cirka 35 miljarder kronor. Då räknas inte bara detaljhandeln in utan även partihandel, alltså business to business-handel med stora varupartier, och handeln med motorfordon.
– Hela tappet ligger i partihandeln och handeln med motorfordon. De har sammanlagt tappat 63 miljarder kronor i omsättning under 2020, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel.
Att handelns totala tapp är mindre, 35 miljarder kronor, beror på att detaljhandeln som helhet växte med 3,5 procent under 2020.
– Men detaljhandeln är väldigt tudelad. De finns de som har gått mycket bra, som till exempel e-handeln, dagligvaror och så har vi semestrat i Sverige vilket har gjort att utlandskonsumtionen har stannat kvar, så vissa delar av detaljhandeln har haft ett bra år.
Andra delar som gått bra är det som har med hemmet att göra. Byggvaror för renoveringar, möbler och varor för trädgårdar. Likaså hemelektronik för hemmakontoret.
– Däremot har allt som har med hur vi ser ut tappat, som till exempel skor, kläder, juveler och klockor. Vi har ju gått hemma i tofflor och mjukisbyxor under pandemin. Så halva detaljhandeln har tappat och den andra halvan har gått bra. Inte sedan 2015 har detaljhandeln som helhet haft en så start tillväxt som under 2020 med 3,5 procent., säger Karin Johansson.
När det gäller korttidspermitteringar inom handeln så låg Norrbotten under riksgenomsnittet. 16 procent var korttidspermitterade i Norrbotten jämfört med 19 procent för riket.
– De som haft det tuffast under pandemin är storstädernas citykärnor. De stora innerstadsgallerierna har tappat mycket.
Under året som gått har det kommit ett flertal rekommendationer och restriktioner från myndigheter och regering. Nu senast om att handla ensam och att bara sitta en person vid bord i serveringar som inte har egen ingång utan har ingång mot gallerior och köpcentrum.
– Våra handlare vittnar om att det finns en frustration hos kunderna och på sina ställen har det blivit aggressivt i butikerna när kunderna blivit tillsagda. De har svårt att ta regi, så någon slags trötthet verkar ha uppstått. Handlarna har som uppgift att upplysa, men att i det närmaste ägna sig åt polisiära insatser, det måste vara någon annans arbetsuppgift. Det kan inte vara butikpersonalens, säger Karin Johansson.