"Handeln drivs till Storheden"

Butiken QL Inredning lägger efter tolv år ner verksamheten i Luleå centrum. Ägaren, Joakim Nyström, är besviken över handelns utveckling.- Efter flytten av System-bolaget har vår försäljning gått rakt neråt. Etableringen har drivit handeln till Storheden, säger han.

På måndagen startade QL:s flyttrea då nästan allt säljs för halva priset.

På måndagen startade QL:s flyttrea då nästan allt säljs för halva priset.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-12-29 06:00
QL Inredning har länge kämpat för sin överlevnad på Kungsgatan. Joakim Nyström har också försökt komma över en lokal på Storgatan.
Han konstaterar emellertid att fastighetsägarna Norrporten och Norrvidden väljer att hyra ut till de stora affärskedjorna i första hand och att lokalerna ofta är väldigt dyra.
- Jag är inte beredd att betala en miljon kronor för ett hyreskontrakt, säger han.
Dödsdömd handel
Han tar butiken Kjell & Companys etablering på Storgatan som ett exempel på att fastighetsägarna väljer att hyra ut till kedjorna.
- Den fristående handeln är dödsdömd utan riktigt bra affärsläge och tillräckligt stort upptagningsområde, säger han.
Handeln inne i Luleå har enligt Joakim Nyström länge varit koncentrerad till Smedjan och Storgatan mellan Smedjan och Gula paviljongen.
- Shopping och Strandgallerian blöder och så även vi handlare omkring. Och Ica och Åhléns köper allt - Hemtex, Cervera, Duka, Lagerhaus... Jag skulle vilja se Lagerhaus bokslut. Butiken går inte bra men det spelar ingen större roll för Åhléns. Åhléns och Ica kör svälta räv med oss.
- En gång fanns det 15 radiohandlare i centrala Luleå. Nu finns det inte en enda kvar, säger han.
QL Inredning flyttar sannolikt till Storheden. Det är dit handeln från centrum har flyttat. Droppen som fick bägaren att rinna över för Joakim Nyström var Systembolagets flytt från Åhléns-huset till Börje Olssons gamla lokaler.
- Det finns inga parkeringsplatser i anslutning till det nya stället. Folk åker till Systembolaget på Storheden i stället och då passar de på att handla också allt annat där. För oss har försäljningen gått rakt neråt efter bolagets flytt.
- Folk tittar och fikar i stan och åker sedan till Storheden och handlar.
Startar flyttrea
Vi träffar Joakim Nyström på måndagsförmiddagen just när han har startat sin flyttrea. Det droppar in folk hela tiden och han önskar att det skulle ha varit samma kundtillströmning under julhandeln. Han suckar och säger:
- De enda som passerar här är folk som går till Arbetsförmedlingen, Invandrarservice eller har ställt sig på gratisparkeringen
i Södra hamnen.
Jan Wennskog, ägare till Elkedjan Ljus & Kraft i Luleå centrum och ordförande för Svensk Handel
i Luleå, håller delvis med Nyström.
- Systembolaget bygger ut på Storheden och minskar i stan. Hur tänker de? Att folk helst vill parkera vid kassaapparaten och att parkeringsplatserna är få är sant. Samtidigt måste man väl säga att Storgatan och också Kungsgatan har blivit attraktivare med Konsums och Systembolagets etablering, säger han.
För övrigt tycker Jan Wennskog att det är för tidigt att säga vad Systembolagets flytt betyder för handeln i centrala Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om