Olyckan inträffade 27 juli 2015. Enligt den utredning som gjorts inträffade driftstoppet när den anställda jobbade vid ytbehandlingsanläggningen. När felet skulle åtgärdas passerade hen en säkerhetsgrind som var satt ur funktion – vilket ledde till att den kunde passeras utan att anläggningen stannade.
Den anställda ska sedan ha tagit bort en lucka till för att nå den bräda som orsakat stoppet. När den var borta startade transportören och den anställdas hand fastnade och drogs med i maskinrörelsen – något som ledde till skador på i höger långfinger.
Två dagar senare inspekterade Arbetsmiljöverket sågen och fann att samtliga skyddsanordningar var satta ur bruk sedan lång tid tillbaka.
Det saknades även riskbedömning och dokumentation från skyddsrond. Dessutom rutiner för kontroll av säkerhet.
Enligt den person som deltog vid verkets inspektion åtgärdade arbetstagarna driftproblem/stopp när maskinerna var igång. Det var också det arbetssätt som han/hon fått instruktioner om att tillämpa. Vidare saknades skriftliga instruktioner för hur driftstörningar kunde avhjälpas på ett säkert sätt.
Arbetsmiljöverket vill få frågan om misstänkt arbetsmiljöbrott prövad. Myndigheten har inte utrett ansvarsfrågan närmare utan ärendet har överlämnats till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Stenvalls Träs vd Erik Sjölund berättar att Arbetsmiljöverket avskrivit ärendet, och ställer sig frågande till att det ligger kvar hos åklagare.
stina.spetth@norrbottensmedia.se