Han vill sänka Northland

Den norska miljardären Arne Fredly är en av dem som vill sätta Northland i konkurs.Han kommer att rösta nej till den nya lösningen.– Jag har gett upp, säger han.

Foto:

LULEÅ2013-06-03 13:39

Den norska finansmannen och miljardären Arne Fredly är en av dem som gått in med pengar i Northland. Han uppger själv att han hittills förlorat tre miljoner norska kronor i sasningen. Men nu är han en av de obligationsägare som vill driva Northland resources i konkurs.

– En konkurs är inte farlig. Med konkurs kan man starta upp på nytt med nya ägare, noll skuld och arbetstillfällena hade varit tryggade, säger han till den norska finanssajten HegnerOnline.

Han kommer själv att rösta nej till den nya lösningen som lagts fram.

– Jag har gett upp, jag kommer rösta nej, säger han.

Miljardären gillar inte den nya lösningen som presenterats, där bland annat LKAB och Folksam går in med pengar i företaget.

– Det är bara piss. De gamla obligationsägarna blir nu tvångsinlösta i aktier om två till tre år och kommer i bästa fall få tillbaka 20 procent, säger han.

– Det är investerat nio till tio miljarder kronor i en tipp, topp modern gruva. Det vore konstigt om den inte då vore värd en miljard. Vid en försäljning kanske den blir såld för två miljarder. Det kan vara värt att starta upp ett nytt företag som kan börsnoteras. Allt är möjligt.

På tisdagen kommer obligationsägarna samlas i Oslo för att ta ställning till den nya lösningen.

Monacoboende Arne Fredly har tidigare tjänat 100 miljoner kronor när han spekulerade i Ericsson-aktier. Han har också dömts till miljonböter till norska staten för att ha genomfört olagliga blancoaffärer. I mars la han upp 11 miljoner norsk kronor för att köpa en ny Ferrari, jubileumsmodell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om