Stellan Welin, professor i bioteknik, kultur och samhälle vid Linköpings universitet, har forskat kring etiska och sociala frågor i samband med nya teknologier. Han har kommit till Luleå för att föreläsa under rubriken "Odlat kött och insekter – ett alternativ till dagens köttkonsumtion?".
Enligt en rapport från FN-organet FAO kommer efterfrågan på kött i världen att öka från 220 miljarder ton år 2000 till det dubbla år 2050. Stellan Welin argumenterar för odlat kött.
– Korna står för 18 procent av utsläppen av växthusgaser. Det ligger i nivå med transportsektorn. Samtidigt är utnyttjandet av köttdjur dåligt. Bara 70 procent av kycklingarna och 50 procent av nötdjuren blir mat.
Odlade fram hamburgare
Stellan Welin berättar om tidernas första "konstgjorda" hamburgare som åts i London i augusti 2013. Hamburgaren var producerad genom att man tagit biopsier i muskler på djur som slaktats. I laboratorium hade forskare odlat upp dessa biopsier till muskelceller, som sedan utvecklats till kött och hamburgare.
– Doktor Mark Post vid Maastricht University odlade fram och stekte hamburgaren. Två matskribenter fick provsmaka och tyckte att den smakade kött men var lite torr, säger Stellan Welin.
I framtiden kommer kött att odlas inne i städer. Ännu har dock ingen lyckats odla kött för allmän konsumtion.
– Tio år efter Sputnik hade vi den första människan på månen. Jag kan tänka mig att det tar lika lång tid att utveckla tekniken att odla kött för allmän konsumtion, säger Stellan Wallin.
Skriv ut biffar
Köttet ska odlas i bioreaktorer från animaliska muskelceller. Cellerna får sin näring från fotosyntetiska organismer, till exempel blågröna alger som odlas i bassänger.
– Frågan är om köttet ska odlas i stora farbriker eller i hemmen, säger Stellan Welin.
Han beskriver möjligheten att "skriva ut" biffar hemma.
– Vi häller celler i en "skrivare" och skriver ut så många biffar som vi behöver.
Enligt Stellan Welin skulle odlat kött jämfört med kött från djur minska energiförbrukningen med mellan 7 och 45 procent, utsläppen av växthusgaser med mellan 78 och 96 procent, landåtgången med 99 procent och vattenförbrukningen med mellan 82 och 96 procent.
– Jag tycker att det är en fördel att äta djur som inte har levt. Färre tamdjur skulle också ge plats för fler vilda djur, vilket vore bra, säger han.
Han argumenterar också för insekter som föda.
– Insekter innehåller mycket protein och andra nyttigheter. De är också lätta att odla, säger han.