”Ripanmålningarna” kom till i mitten på 1980-talet. Ett gäng killar målade väggarna inne på gården på Varvsgatan 39 på uppdrag av IOGT-NTO, som var med och drev kulturhuset i fastigheten.
I nya boken ”Slow Limits – Hiphop och graffiti i Luleå” berättar Tobias Barenthin Lindblad om målningarna. Han analyserar dem utifrån samtidshistorien och populärkulturen – den musik och de filmer, tv-serier och kläder som påverkade unga på 1980-talet.
Boken passar in i det pågående Kulturarvsåret, då Region Norrbotten vill lyfta länets olika kulturarv. Begreppet har fått en vidare innebörd efter att Stockholms stad kulturminnesmärkt en graffitimålning i Bromsten.
Luleå kommunen ska sälja fastigheten på Varvsgatan och därför har Tobias Barenthin Lindblad känt det angeläget att agera.
– Hösten 2018 lämnade Katt Skarin och jag in en hemställan till Luleå kommun och Länsstyrelsen i Norrbotten om k-märkning av de gamla graffitimålningarna på Ripan. Det är det som ligger till grund för boken – och en utställning i Regionhuset, säger han.
– Det är några av de äldst bevarade graffitimålningarna i Sverige så det kändes viktigt att stötta projektet med boken och att belysa graffitins historia med en utställning, säger Hanna Isaksson, verksamhetsledare på Resurscentrum för konst.
Tobias Barenthin Lindblad är skribent, redaktör och graffitientusiast. Under 2018 och 2019 har han varit medarrangör för workshopturnén Graffiti i Norrbotten.
Vernissage och boksläpp sker i Regionhuset i Luleå fredagen den 19 september. I utställningen, som visas till den 5 november, ingår verk av Pierre Bernhardsson, Dennis Eriksson, Pierre Johansson, Pär Schröder, Patrik Sundqvist och Conny Öhman.