Han är kommunikationschef på Region Västerbotten som har till uppgift att utveckla länet. I söndags skrev han ett inlägg om begreppet Norrland på sin Facebooksida. Det fick massor av kommentarer, ett tecken på att frågan engagerar.
– Vid ett varumärkesseminarium i Almedalen konstaterade företagare att begreppet Norrland är ett bekymmer, ett arv från den koloniala tiden, säger Thomas Hartman.
Han tar upp filmer som Jägarna och Pistvakt, och reklamen för Norrlands Guld-ölet:
– Det är produktioner som speglar det gubbiga och omoderna. Vi är mångfacetterade och har så många fler dimensioner. Den svepande bilden av oss är ett problem.
Han berättar om ett event som läkare och annan sjukvårdspersonal på en röntgenstämman i Umeå bjöds på nyligen.
– Det innehöll flanellskjortor, snuskastning, sprit i dunk och ljugarbänk. Nog kan vi driva med oss själva men vi måste också tänka till. Det är dags att modernisera "Norrland".
Thomas Hartman ser det som en överlevnadsfråga att bygga samhället så att kvinnor ska trivas.
– Då funkar det också för män.
Region Västerbotten ska göra en undersökning bland folk i norra Sverige och svenskar i allmänhet om hur ord som Norrland uppfattas.
– Vi vill ta reda på hur ord värderas och om folk tycker att det är viktigt att jobba med begreppet Norrland. Vi måste tillsammans fundera över vilka bilder vi vill ge, säger Thomas Hartman och påpekar:
– Norrland står ju också för vissa positiva saker som "hög trovärdighet".
Röster om "Norrland"
Britta Flinkfeldt Jansson, kommunalråd, Arjeplog.
– Vi som bor här uppe känner oss främmande inför begreppet eftersom det omfattar så stor del av Sverige. Om det får ett nytt innehåll kan vi bära det med stolthet. Feminism, teknik, talang och tolerans är bra definitionsord. Allt det där finns ju här. Rent adminstrativt kan det vara bra med ett samlat Norrland.
Annica Fredriksson, vd för Swedish Lapland, Luleå.
– Jag välkomnar en undersökning som visar om vi identifierar oss som norrlänningar. För mig är det ett begrepp som andra använder om oss. Det finns varumärken som definierar Norrland. Norrlands Guld, som ägs av Spendrups, definierar oss på ett sätt som är stereotypt och långt från sanningen. Alltför få har en uppdaterad bild av vår region.
Ingela Lekfalk, regionchef för Företagarna, Luleå.
– Jag är på Luleå Airport tillsammans med ett gäng 17-18-åringar som tar emot turister med musik. Turisterna är mäkta imponerade. Vi måste släppa fram unga människor. Det är ett bra sätt att skippa gubbigheten. Släpp fram ungdomarna i beslutsrum, på scener, i politiken, i referensgrupper och inte minst i massmedierna.
Kristina Zakrisson, kommunalråd, Kiruna.
– Bilden av oss behöver nyanseras. Vi är inte bidragstagare, tystlåtna eller surmulna. Det är allas vårt ansvar att förändra bilden. En bidragande orsak till att jag sa ja till att bli kommunalråd var att jag ville leva upp till min åsikt att kvinnor måste vara beredda att ta på sig maktpositioner. Kvinnor måste släppas fram. NSD har mycket män på sina bilder.
Niklas Nordström, kommunalråd, Luleå.
– Norrland är ett generaliserande begrepp för två tredjedelar av Sverige. Det leder tankarna till negativa saker som arbetslöshet, långa avstånd och omodernt. I dag är det tvärtom så att Norrbotten har högst bruttonationalprodukt per capita efter Stockholms län och den högsta tillväxten i Sverige. Vi pratar inte om Götaland och Svealand.