Organisationen MÄN drog igång för nära på trettio år sedan i Sverige. Lokalföreningen med namnet MÄN Luleå har funnits sedan 2017.
– Vi täcker Norrbotten kan man säga, närmsta MÄN finns i Skellefteå. Jag var på en kongress nyligen med MÄN och det var tydligt hur pass mycket större engagemanget i södra Sverige är än här, säger Anders Finnberg i MÄN Luleå.
För Finnberg har engagemanget sedan starten inneburit att han bland annat hållit i studiecirklar och så kallade killmiddagar. Målet har varit att få män att träffas och prata mer öppet om sitt inre. Men det har varit svårt engagera folk.
– Den manliga normen känns väldigt stark i Norrbotten. Hårda värden kring industri syns mest medan mjuka värden som kultur inte är lika starka.
Ett stort problem Finnberg ser hos män är deras dåliga förmåga ta hand om relationer.
– Först och främst relationen till sig själv, att ta hand om sitt inre."Bit ihop" tänker många. Män är även dåliga på att ta hand om andra, de verkar tro att om man visar sig mjuk och känslosam är man svag, men det är ju tvärtom.
Till våren fyller MÄN Luleå fem år, men redan i veckan finns en dag att fira, eller?
– Internationella mansdagen ja, den 19 november. Det är lustigt det där. I det patriarkat vi lever i är snarare alla dagar internationella mansdagar. Vi i MÄN ser det som en dag att uppmärksamma och prata om manlig hälsa, om att även vi mår dåligt av patriarkatet.
När Bianca Kronlöf, aktuell med boken "Brev till mannen" (läs separat artikel) var i Luleå i oktober var Anders Finnberg på plats.
– 95 procent i publiken var kvinnor. Det är en utmaning få män att intressera sig för de här frågorna. Män kan säga "Jag är mot feminismen men för jämställdhet". Grejen är den att det ju är samma sak.
Nu efter pandemin blir det en nystart i Luleå. Finnberg har ett litet nätverk av män som ska sätta planer för framtiden.
– Men vi söker fler röster, tankar och män som engagerar sig. Vi kommer ha en träff den första december som man kan läsa mer om på vår facebook. Vi vill sikta framåt och spånar kring något vi kallar Stålmannen 2030 där vi vill få med Luleå hockeys "muskler av stål", SSAB stålindustri och H2 Green steel. Det finns mycket att prata om vad gäller en ny form av manlighet. Ett par hockeyspelare som kan locka till engagemang vore ju perfekt.