Han vill bygga ut Måttsundbacken

Måttsundsbackens nya entreprenör Gary Stewart har fått en dålig start. Snön lyser med sin frånvaro. Men i framtiden vill han ha fler nedfarter och mer after ski.

FLER BACKAR. Det dröjer innan det finns tillräckligt med snö i backarna på Måttsund. Men nya entreprenören Gary Stewart vill ha fler nedfarter.

FLER BACKAR. Det dröjer innan det finns tillräckligt med snö i backarna på Måttsund. Men nya entreprenören Gary Stewart vill ha fler nedfarter.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-12-12 08:00

Gary Stewart, ny entreprenör till Måttsundsbacken, har inte fått den start han hoppats på. Premiären till helgen regnar bort.

– Det ser ut att bli en rekordsen premiär. Förra året, när det också var en dålig vinter, kunde vi ändå öppna den 13:e, säger han.

– Vi behöver fem till sex kalla dygn för at kunna spruta backen. Nästa vecka såg prognosen ut att ge lite snö i alla fall.

I somras var Måttsundsbacken, Luleås "alpina" centrum, dödsdömt. Ingen ville ta över driften efter Michael Lundqvist som drivit anläggning i flera år. Då klev Gary Stewart in och tog över verksamheten. Hittills har han hunnit renovera de slitna lokalerna, men han har större planer än så. I framtiden vill han se en större skidanläggning.

– Allting måste piffas upp först och främst. Sen skulle det vara intressant att få till någon av de här backarna som aldrig blev av, säger han.

– Kan man ha några fler nedfarter kan man göra en bättre park med hopp och sånt. Sen skulle Luleå alpin, Luleå freestyle och allmänheten få mer utrymme.

Han ser också fler husvagnsplaster framför sig.

– Det skulle vara kul att få lite mer drag i lokalerna också, med after ski, säger han.

Trots planerna är han inte säker på om han vill köpa loss anläggningen.

– Det är inget självändamål. Men hade man kommit igång så att anläggningen gick att driva på det sättet, så absolut. Men det krävs att man plöjer ner rätt mycket pengar i den för att göra den bra och innan det skulle vara intressant att köpa den.

Kommunen ville först sälja backen men när affären gick i stöpet bestämde man sig för att fortsätta arrendera ut den. Samtal förs dock om framtida investeringar. Enligt fritidschefen Helén Wiklund Wårell kommer kommunen göra en utredning runt Måttsundsbacken nästa år. Och hon är inte främmande för investeringar.

– Det har varit eftersatt i Måttsund. Lite styvmoderligt behandlat har det varit, det är vi medvetna om. Förhoppningen är att det går bra med Gary, han verkar taggad. Så vi ska nog kunna göra något tillsammans, säger hon.

– Vi är inte alls främmande för att se över det här med fler nedfarter. Det skulle underlätta krocken mellan föreningslivet och det kommersiella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om