Klockan är inte ens elva på förmiddagen, men hettan är ändå tryckande på Kulturgårdens sommaridylliska gårdsplan.
Det enda solskydd som går att hitta är längs väggen till ett av gårdshusen som flankerar scenen. Med undantag av några tappra solbadare är det där, i skuggan, som den ganska fåtaliga publiken väljer att sätta sig i en prydlig rad. Svalka är uppenbarligen viktigare än bra sikt.
Snabb läsning
Poetry slam-tävlingen ska strax sätta i gång. Konfrenciern Erik Wikström, som också är arrangör, greppar mikrofonen och konstaterar skämtsamt att publiken sitter på rad till vänster om scenen: "Det känns lite konstigt, men ska nog gå bra". Sedan går han igenom tävlingsreglerna och värmer upp med en lättsam dikt, innan dagens tävlande poeter presenteras: Magnus Svartvall, Sven Nyberg och Samed Salman.
Dikterna läses i en rasande fart. Första omgången är över efter bara tio minuter. Poeternas framträdanden är dock lätta att skilja åt, trots den höga ordfrekvensen. Magnus Svartvalls återhållsamt seriösa framträdande står i kontrast till Sven Nybergs teatrala humor, medan Samed Salman ligger någonstans mitt emellan. Efter Samed Salmans sista ord är omgången över.
De fem jurygrupperna, som består av frivilliga i publiken, håller upp sina poängskyltar. På en skylt står det 8,5, på en annan 7. Poängen räknas ihop. Ett glädjerop hörs från scenen när den sammanlagda summan läses upp. Det kom från Samed Salman. 24 poäng. Han är
i ledning!
Och vinnaren är...
Men tävlingen är långt ifrån över. I andra omgången lägger Sven Nyberg i en högre växel. Utan störande manuspapper får han fria händer och visar vad som sägs vara så viktigt i poetry slam - att kombinera en bra text med stor inlevelse. Han krumbuktar, gör grimaser, imiterar en elefant (!) och ändrar tonfall, allt till publikens förtjusning.
Efter finalomgången räknas den sammanlagda poängen ihop. Ska Sven Nybergs koncept visa sig vara vinnande i längden? Svaret är... Ja! Med finaldikten Pessimisten, och ett genomgående teatralt framträdande som charmade juryn, kopplade han greppet om vinsten.
- Väldigt överraskande! Jag trodde att jag skulle komma sist, säger vinnaren efter att han tagit emot förstapriset, en femhundring.
Kulturgårdens poetry slam är över. Scenen töms på poeter och ersätts av musiker. Luleåbandet Livit består av sångerskan Liv Landelius, cellisten Elin Alexandra Sundström och gitarristen Marcus Söderström. Deras jazziga,
melankoliska pop passar utmärkt en så värmedåsig dag som denna. Till färgade harmonier i moll, och för en allt större publik, sjunger Liv Landelius känslofyllt om relationer och kärleken till Norrbotten, både på engelska och svenska. Låten
Islossning fungerar särskilt bra. Musikaliskt, men också för att vi lyssnare tillåts drömma oss bort, till ett landskap dominerat av is. Sval och skön is.