Han tar strid mot privatiseringen i hamnen

Rättvisepartiets Jonas Brännberg tänker överklaga beslutet att privatisera delar av verksamheten i Luleå hamn. Han anser att det är olagligt.

SITTER LUGN. Kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) är helt trygg med beslutsgången och hon ser inga negativa konsekvenser av privatiseringen.

SITTER LUGN. Kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) är helt trygg med beslutsgången och hon ser inga negativa konsekvenser av privatiseringen.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-03-20 15:50

– Ett sådant här beslut måste upp i kommunfullmäktige, det kan inte Luleå hamn ta själv, säger han.

Brännberg lutar sig beslutet om bolagisering som kommunfullmäktige tog i slutet av april 2013.

– Att verksamheten ska konkurrensutsättas finns bara med i brödtexten som berättar om ärendet. Det står ingenting om det i beslutspunkterna. Och i bolagsordningen står det att frågor av principiell betydelse och större vikt ska upp i kommunfullmäktige, säger Jonas Brännberg.

Han ställer sig därmed på samma sida som Transportarbetareförbundet, som i NSD i går riktade hård kritik mot Luleå hamns agerande.

Brännberg är starkt kritisk till att Socialdemokraterna inte vill driva verksamheten i det kommunala bolaget.

– Jag misstänkte att det skulle bli så här redan när frågan om bolagisering dök upp. Jag var den ende som reserverade mig mot beslutet. Socialdemokraterna gör det här av ideologiska skäl. Det finns ingenting som tyder på att det blir effektivare att driva hamnen i privat regi. Det är också förvånande att det här kan ske utan någon som helst politisk debatt. Vad jag förstår har inte ens Socialdemokraterna diskuterat ärendet internt.

Än så länge är bara ett inriktningsbeslut taget av Luleå hamn. Men kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) är trygg med beslutsgången.

– Beslutet att lägga ut verksamheten på entreprenad kommer att fattas av Luleå hamn och det är helt i sin ordning.

Enligt Stålnacke ska texten om konkurrensutsättning finnas med i ägardirektiven, och därmed har fullmäktige redan tagit ställning.

– Men Jonas Brännberg får gärna överklaga. Det har han all rätt att göra.

Yvonne Stålnacke tycker inte att ärendet passerat utan debatt – och hon ser inga risker med privatiseringen, exempelvis försämrade arbetsförhållanden eller sämre service i hamnen.

– Det är gjort en stor utredning om bolagiseringen och i samband med den har vi pratat en hel del. Det är också så att vi skriver ett femårigt avtal med företaget och visar det sig att det inte blir bra så kan vi ta ett nytt beslut. Det viktiga är att hamnen blir kvar i kommunal ägo. Anledningen till att vi gör det här är ju för att minska kostnaderna för våra kunder.

– Hur kan det bli mer kostnadseffektivt, det är ju en till som ska tjäna pengar? Jo, enda sättet är att försämra villkoren för de som jobbar. Det har hänt i Göteborg och Helsingfors. Sedan är det inte ovanligt att det privata företaget anlitar bemanningsföretag, säger Jonas Brännberg.

Transportarbetareförbundet bedömer att kommunen haft möjlighet att tjäna ungefär tio miljoner årligen efter 1 januari 2016, när även det arbete som Shorelink utför i hamnen införlivas i den nya operatörens verksamhet.

Var Socialdemokraterna medvetna om det?

– Vad jag förstår kommer kommunen att göra samma förtjänst som tidigare. Vi får tillbaka pengar genom att det privata bolaget betalar arrende, säger Yvonne Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om