Han ska se till så att du är skyddad

Michael Öhgren på Skyddrumsprojekt AB har nog varit i fler källare än någon annat norrbottning. Han är skyddsrumssakkunnig i Luleå och Norrbotten.

Lufttillförseln. Michael Öhgren visar ventilationen i skyddsrummet. En vev ska finnas på luftpumpen och luften trycks ut i hålet ovanför hans hand.

Lufttillförseln. Michael Öhgren visar ventilationen i skyddsrummet. En vev ska finnas på luftpumpen och luften trycks ut i hålet ovanför hans hand.

Foto: Per Lundström

Luleå2018-01-02 09:12

Vi kliver in i skyddsrummet på Bergviken i Luleå. Här har Michael Öhgren varit förut, 2013, så han vet ungefär vad han har att vänta sig. Han är nöjd med vad han ser. Och nöjd med att det som han anmärkte på vid den förra inspektionen, har blivit åtgärdat.

– Det var mest bara småsaker, som smörjning av gångjärn och några skyltar som fattades. Vi flyttade också några saker till förrådet, minns han.

Läs mer: Många skyddsrum i Luleå – men inte i byarna

Huset på Majvägen byggdes under första hälften av 1960-talet. Enligt MSB ska skyddsrummet rymma 72 personer, varje person ska ha en golvyta på 0,75 kvadratmeter.

Det är svårt att tänka sig ytan, men Michael Ögren visar hur det i praktiken kommer att se ut. Han ställer sig nära reportern, klart så nära att han hamnar innanför den personliga zonen. Man vill gärna ta ett steg bort och blänga ilsket. Tre dygn med människor så nära inpå skulle kännas ... jobbigt.

– Bostadsområdet Bergviken, liksom Skurholmen, har "rätt ålder". Där finns skyddsrum i de flesta husen.

Om det blir ett "skarpt läge", ska skyddsrummen ställas i ordning på 48 timmar. Då ska det bland annat finns tio liter vatten för varje plats i skyddsrummet. Torrklosetter ska ställas upp, allt som inte har med skyddsrumsfunktionen ska bort (cyklar, gymredskap och annat) och, framför allt, ska allt fungera som det är tänkt.

Det är det som Michael Öhgren ska kontrollera vid sina besiktningar.

I huset på Majvägen börjar han med att kontrollera förrådet för skyddsrumsutrustning. Där finns bland annat de stora kärl som ska användas som klosetter, vattendunkar, verktyg, gummilister och annat som inte behöver förvaras i skyddsrummet.

Bor du i ett hus där det finns skyddsrum, så finns det säkert också ett skyddsrumsförråd. Men sannolikheten för att du har uppmärksammat det, är inte så hög. En liten vit skylt finns ovanför dörren, annars ser det ut som ett vanligt källarförråd.

I huset på Majvägen finns ett så kallat sandfilter för att rena luften i skyddsrummet. Sandfiltret gör att Michael Öhgren, utan att ens veta på förhand, kan avgöra åldern på huset.

– Det här är den näst äldsta typen av luftfilter, konstaterar han.

Sandfiltret noteras med en liten bock i kanten. MSB vill att skyddsrummen ska ha så kallade kolfilter och att sandfiltren ska bort.

I ett skyddsrum ska det råda övertryck i luften. En snabb slutsats skulle vara att det är för att biokemiska stridsmedel inte ska komma in, men Michael Öhgren är mera prosaisk.

– Det handlar nog snarare om att rök och damm ska stanna utanför.

Skyddsrummen ska tåla, som det står i MSB:s anvisningar, ”verkan av en tryckvåg motsvarande den som åstadkoms av en 250 kilograms minbomb med 50 viktprocent trotyl som briserar i det fria 5,0 meter från skyddets utsida vid fri tryckavlastning”.

Skyddsrummet ska också skydda från joniserande strålning från radioaktivt nedfall.

Även om Michael Öhgren vid sina inspektioner ibland kan hitta förfärande saker, "En gång var en hel dörr borta", så hålls de flesta skyddrum i skick. Men däremot är Öhgren mycket tveksam till om allmänheten kan hantera skyddsrummen.

– Det behövs nog ordentlig en informationskampanj från MSB, konstaterar han.

Ett exempel är hanteringen av luftpumparna, som drivs med vev, och mätarna för det nödvändiga övertrycket i utrymmena. Och hur tar man sig ut ur skyddsrummet, när den stora ingången blivit blockerad av sammanfallande hus och annan bråte?

Fakta

Skyddsrummen ska ställas i ordning på 48 timmar om det blir krig.

Cyklar och allt annat som i fredstid förvaras i skyddsrummen ska vara undanröjda och möjligheter att uträtta sina behov ska finnas. I skyddsrummen ska man kunna befinna sig i tre dygn utan att behöva lämna dem.

Alla hus som har ett skyddsrum har en skylt på fasaden utanför dörren. Skylten har en blå triangel på en orange kvadrat och texten ”skyddsrum”.

Du är inte tvingad att ta dig till något speciellt skyddsrum om det blir krig och du behöver skydd. Närmaste skyddsrum där det finns plats är det som gäller.

Fastighetsägaren är ansvarig för att skyddsrummen ställs i ordning.

Husdjuren får inte tas med till skyddsrummet.

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om