Däremot kan Karl Petersen i dag inte säga om det blir i form av en staty eller på något annat sätt.
Största framgången
- Vi får väl tillsammans låta tankarna gå lite fritt så kommer vi säkert fram till en bra lösning.
Martin Ljung föddes 15 augusti 1917 i Luleå och började så småningom arbeta som smed på SJ:s Notviksverkstad. Men det skulle inte dröja länge innan har var inne i nöjesbranschen. Genombrottet skedde när han reste till Stockholm och visade upp sina färdigheter för Povel Ramel genom att härma en biograforgel. Det gjorde så starkt intryck på Ramel att han tog Martin Ljung till sig. Det skulle sedan arbeta tillsammans i decennier, till att börja med i ett stort antal Knäppupprevyer. Redan i den första upplagan grundlade Martin Ljung sin popularitet hos den svenska publiken. Den svage Viking, bärande en tegelsten, överraskar med en volt i sketchen. Responsen från tältpubliken var enorm, berättade Ljung i en TT-intervju 2007.
- Jag hade aldrig förr, men ej heller efter det numret haft sånt otroligt gensvar hos publiken som när jag gjorde min volt. Folk jublade i hela tältet som höll på att rasa. Det var min största framgång.
Pilsnabbt svar
Martin Ljung var inte bara rolig på scenen. För många år sedan vann han ponnylopp på Solvalla, "Var det jobbigt", frågade reportern efteråt.
- Fråga hästen, löd det pilsnabba svaret.
I början av 1990-talet återvände Martin Ljung till Luleå för att uppträda på ett jubileum på SJ:s Notviksverkstad. Med sig hade han ett antal nykomponerade "Fingal Olsson", bland annat denna.
- Är det inte Fingal Olsson som sitter där borta.
- Men han är ju död.
- Vad dog han av.
- Av sig själv.
Debut vid 91-års ålder
Martin Ljung var dessutom mycket musikintresserad och började så småningom komponera när han lämnat scenen.. Vid 91 års ålder debuterade han som kompositör i offentliga sammanhang när hans musik framfördes vid en elevkonsert på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. NSD:s reporter Ulf Persson ringde då upp Ljung och frågade om det var dags för en ny karriär vid 91 års ålder.
- Ha, ha! Ja vi får se, eller rättare sagt höra, vad det blir av det här. Men det ska bli roligt att höra mina melodier i riktiga orkesterarrangemang. Jag har ju bara hört melodierna på piano tidigare.
Det kanske blir en turné?
- Ja, det vore väl någonting att låta Norrbotten big band spela mina melodier i Kulturens hus i Luleå. Ha, ha! Nej, skämt åsido. Jag får nog ta en sak i sänder.
"Han ska hedras"
I helgen avled komikern, kulturprofilen och Luleåsonen Martin Ljung. Kommunalrådet Karl Petersen lovar nu på stående fot att kommunen på ett eller annat sätt ska hedra minnet av den enormt folkkäre artisten.- Han är utan tvekan den mest kände och mest populäre personlighet som Luleå har haft. Att på ett eller annat sätt hedra honom ser jag som en självklarhet.
Foto: Hans T Dahlskog / SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!