Han rasar mot bygglovsfritt

Riksdagen har sagt ja till bygglovsfria Attefallhus. Kaj Hedstig, byggnadsnämndens ordförande i Luleå, är rasande och tycker att beslutet är fullständigt vansinnigt.

STORSÄLJARE. Anna Lundqvist, byggnadssäljare hos Beijers, berättar att den 15 kvadratmeter stora ”Dalastugan” är storsäljaren i dag.

STORSÄLJARE. Anna Lundqvist, byggnadssäljare hos Beijers, berättar att den 15 kvadratmeter stora ”Dalastugan” är storsäljaren i dag.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-06-05 18:24

Lagändringen gäller från den 2 juli och innebär att den som vill kan bygga ett kompletterande bostadshus på upp till 25 kvadratmeter på sin tomt och bygga till bostadshus med upp till 15 kvadratmeter utan att söka bygglov. Bostadsminister Stefan Attefall har fått ge namn åt de nya komplementbostadshusen.

På Beijer i Luleå berättar byggnadssäljare Anna Lundqvist att kunder har börjat fråga om Attefallhusen.

– Och vi har lagt in till vår leverantör att ta fram hus. Det är förstås många som vill bygga själva också, säger hon.

I dag är "Dalastugan", en 15 kvadratmeters funkisinspirerad stuga med två stora fönster, Beijers storsäljare.

– Den kostar 21 995 kronor. Jag skulle tippa att en 25 kvadratmeter stor stuga hamnar på över 30 000 kronor, säger Anna Lundqvist.

Kaj Hedstig berättar om intresserade människor som kommer med förfrågningar om Attefallshusen till bygglovsavdelningen.

Samtidigt som han påpekar att den som vill bygga måsta göra en bygganmälan till kommunen så sågar han husen totalt:

– Kommunen måste undersöka att det till exempel inte handlar om ett område med flygbuller eller att någon tänker sätta upp ett Attefallhus i ett världsarv!

– Hela idén med husen är fruktansvärt korkad. Folk kommer att bygga för varandras havsutsikter och det kommer att bli ett fruktansvärt liv.

Kaj Hedstig ser stora problem inte minst i områden som Sörbyarna i Luleå där vatten- och avloppsnäten är otillräckliga och där människor därför inte kan få bygglov som de söker.

– Nu kan folk bygga Attefallshus och därmed belasta va-näten så att de som väntar på bygglov tvingas vänta ännu längre. Det blir kaos.

Enligt Kaj Hedstig har alla kommuner i Sverige varit emot de bygglovsfria husen liksom lagrådet har påpekat att det hela inte är genomarbetat.

– Husen införs utan avstämning med nuvarande plan- och bygglag. Samtidigt som det krävs bygglov för en fasadändring blir det fritt fram med tillbyggnader på 15 kvadratmeter utan tillstånd. Det är vansinnigt.

–  Tjänstemannasidan och Boverkets chefsjurist tycker också att alltihop är vansinnigt, säger Kaj Hedstig.

NSD har förgäves sökt bostadsminister Stefan Attefall för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om