Långt därute ligger det gamla fiskeläget Rödkallen där den gamla Heidenstamfyren som byggdes år 1872 finns bevarad. Under den internationella fyrdagen, som ägde rum nu i helgen, öppnades ett 70-tal fyrplatser för nyfikna besökare runt om i Sverige och världen.
Sven Gunnar Hedström började arbeta för Sjöfartsverket som vaktman vid lotsen på Rödkallen år 1957. I dag hyr han en av de gamla fyrvaktarbostäderna tillsammans med sin hustru Annica, och ansvarar samtidigt för att öppna fyren under sommaren.
– Samma år som jag började arbeta som lots blev den förste fyrvaktaren sjuk och jag fick hoppa in som vikarie, säger Sven Gunnar Hedström.
Under de allra mörkaste vintermånaderna var det han och tre man till som permanent bodde på Rödkallen och skötte fyren utan att lämna ön.
– Fyren drevs av ett urverk som man var tvungen att dra upp varannan timme, så man gick vakt om vakt, säger han.
På den tiden var det mycket trafik runt Rödkallen och fyren visade vägen. Det var i huvudsak malm som transporterades till Finland, Tyskland, Holland och Rotterdam.
– Vi visste aldrig exakt när vi skulle åka in till fastlandet igen, så det blev mycket fisk och konserver. Vatten hämtade vi ur egen brunn.
Framåt våren fick således fyrvaktarna komma in till stan igen, och flögs i land av ett enmotorigt flygplan från F 21 som bara rymde en person i taget.
Rödkallens fyr förvaltas av Statens fastighetsverk (SFV) och är byggnadsminnesmärkt. Den består av ett stort järntorn som stagats upp av rör, stålbalkar och vajrar efter en konstruktion som kallas för Heidenstamfyr efter konstruktören Gustav von Heidenstam.
– Allt eftersom den tekniska utvecklingen gick framåt så beslutade man till sist att stänga fyren år 1972. I stället placerade man en fyrkur på lotsutkikstornet som drevs av solceller och inte behövde någon fyrvaktare längre.
Annica Hedström har spenderat varje sommar sedan hon föddes ute på Rödkallen, eftersom hennes pappa arbetade som lots. Hon kommer ihåg att fyren var absolut förbjuden att gå upp i.
– Nu håller vi luckan som leder ut på fyrens balkong stängd, så att ingen gör sig illa. Men förr var den alltid öppen, säger Annica Hedström.
Hon berättar att när turbåten gick till Rödkallen kom det massor med turister varje sommar, men nu är hamnen i så dåligt skick att det inte är tillåtet att lägga till där.
– Nu går det bara att ta sig hit med egen båt, så därför håller vi fyren öppen hela sommaren så att de få turister som kommer hit ska få möjlighet att se den, säger hon.
Under helgen hade paret Hedström tänkt starta fyren efter mörkets infall för att fira internationella fyrdagen.
– Men det var lönlöst, det blev ju aldrig mörkt, säger han.