Han kan fälla landstingsledningen

LULEÅ. Han återvänder till ett krisande socialdemokratiskt parti som en vågmästare.Nyblivne pensionären Gunder Hietala, 65, kan fälla landstingsledningen.Det gör han om den inte behåller obs-platser i Hapa-randa.

Gunder Hietala och de andra obs-rebellerna i landstinget vill ha en kompromiss om platserna på Haparanda vårdcentral. Annars kan de fälla landstingsledningen i en omröstning.  FOTO: Fredric Lundqvist

Gunder Hietala och de andra obs-rebellerna i landstinget vill ha en kompromiss om platserna på Haparanda vårdcentral. Annars kan de fälla landstingsledningen i en omröstning. FOTO: Fredric Lundqvist

Foto: Fredric Lundqvist

Luleå2008-07-09 06:00
Det är en ny tid för Gunder Hietala.
Han och sambon har blivit Luleåbor. Han har sålt det gula hyreshus som hans pappa Hugo byggde på Matarengivägen i Övertorneå för 65 år sedan och köpt en fyra i Tutti-frutti-husen i Södra hamnen i Luleå.
Tidigare hade Gunder Hietala Ekfors kraft som granne. Nu har han havet.
- Jag har alltid sagt att jag skulle bli Luleåbo när jag fyllde 65. Det gjorde jag i midsomras. Här jag två barn och tre barnbarn. Därför flyttade jag hit.
Det är andra gången Gunder Hietala flyttar till Luleå. Första gången var på 1960-talet då han fick jobb som bilmekaniker på Esso vid Skurholmsrondellen.
Redan efter ett år var han tillbaka som mackägare i Övertorneå. Sedan följde jobb som svetsare och en facklig-politisk karriär i Metall och socialdemokraterna. Hans sista jobb var som chef för Folkets hus i Övertorneå.
Årets flytt till Luleå har fått långtgående följder. Gunder Hietala fick ett bud på huset i vintras och tog ledigt från uppdraget som landstingsledamot i sex månader för att ordna med flytten.
Kallad svikare
Under den perioden inträffade omröstningen om de nio obs-platserna i Haparanda. Eftersom Hietala inte var på plats kunde landstingsledningens nedläggningsförslag vinna.
Efter det har han fått flera telefonsamtal från kritiker, som tycker att han svikit. Dessutom ett hotfullt anonymt brev, där brevskrivaren avslutar med att uppmana honom att avgå om han är rädd om sin hälsa.
Det där gör han ingen sak av. Men att han fortfarande tar strid för obs-platserna säger han rakt ut. Den här mandatperioden är han fortfarande ledamot för Tornedalen.
- Jag kommer inte att lämna Tornedalen som den som sänkte obs-platserna i Haparanda.
Beslutet revs upp
Beslutet om obs-platserna revs upp av länsrätten - och frågan kan nu komma upp igen som ett ärende på fullmäktigemötet i oktober. Efter den sittningen ska det finnas platser kvar på Haparanda vårdcentral, kräver Hietala.
Annars lär han, Marlene Haara, Jörgen Lövgren och Kenneth Nilsson göra gemensam sak med oppositionen och fälla landstingsledningen.
- Alla nio platser kanske inte ska vara kvar. Det kan vara sex stycken. Eller så tar kommunen ansvar för hälften och landstinget ansvar för andra halvan. Men det måste bli en lösning på det här nu. Vi är beredda på en kompromiss. Om det inte blir det så tror jag inte att vi vinner valet 2010.
Känner stöd från hela Tornedalen
Hietala kämpar för Haparanda för att han tror att om obs-platserna försvinner där så kan fler nedläggningar vänta. Nästa steg kan vara att skära ner på platser i Övertorneå eller Pajala.
- Vi har hela Tornedalen bakom oss i den här frågan.
Gunder Hietala, som gör sin tredje mandatperiod, har varit i blåsväder tidigare. I november 2003 gick han emot partilinjen och röstade nej till att öppna BB i Kiruna. Då var han orolig för att få sparken från politiken. I själva verket blev det tvärtom.
- Jag fick ett mycket starkt stöd från hemmaplan. Och det är ju inte landstingsledningen som tillsätter oss. Det är våra arbetarekommuner som nominerar oss, säger Hietala.
Ingen politisk framtid
Från Övertorneå kommun har han fått en guldklocka efter 25 års politiskt arbete, bland annat som ordförande i turistnämnden. Han är kommunpolitiskt aktiv mandatperioden ut.
Men i den nya kommunen finns ingen landstingspolitisk framtid för honom. Det inser Gunder Hietala. Han har gått emot partikamraterna i Luleå, vilket inte bäddar för någon framtida nominering.
- I Luleå blir jag aldrig nominerad. Jag skulle inte ens kandidera och jag kommer inte att kandidera något mer. Det är mycket skönt att bli pensionär. Men jag kommer inte att lämna Tornedalen som en svikare, säger han.
FAKTA Gunder Hietala

Namn:
Hugo Gunder Hietala
Ålder: 65
Familj: Sambo, tre barn, fyra barnbarn
Dricker: Rött vin
Intressen: Resor. Att vara i stugan i Siknäs och hugga ved
Musik: Nej, inte intresserad
Läser: Mycket faktaböcker om politik och Tornedalen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om