I 30 år har Peter Parnes bott på Porsön. Han kom hit 1990 som student och blev sedan kvar – och i flera år har han varit en av dem som har kämpat för att stadsdelen ska bli mer attraktivt.
Han skickade in ett medborgarförslag 2016 om att en plan för utvecklingen av Porsön och Porsö centrum borde tas fram eftersom han ansåg att utvecklingen av stadsdelen är under all kritik och att ingen utveckling sker i området.
Hans förslag godkändes senare av fullmäktige och arbetet med utvecklingsplanen påbörjades. Enligt beslut från fullmäktige skulle arbetet med en utvecklingsplan för Porsön färdigställas under 2017 – men 2020 är den fortfarande inte klar.
– Det är supertråkigt. Jag har frågat kontinuerligt hur det går med arbetet och hela tiden får man svar från kommunen att annat prioriteras. Alltid något annat som kommer före, säger Peter Parnes.
Tanken med utvecklingsplanen från kommunens sida är att de inte bara ska titta på hur marken i ett område ska användas – utan även utveckla mötesplatser, minska barriärer och öka tillgängligheten till vatten och grönområden.
Och en del har dock gjorts genom åren utan en färdig utvecklingsplan för stadsdelen. Lägenhetshus har fått en ny fasad, en lekpark tillkom när den nya bagarstugan byggdes upp efter den gamla brann ned och busshållsplatser har fått ett uppsving.
En betongvägg samt ett träd revs även ner i början när kommunen skulle satsa på området och en övervakningskamera sattes upp.
– Men hade varit trevligare om man fokuserade på området omkring och inte bara fasaderna. Man måste göra området mer attraktivt.
Parnes menar att det fortfarande saknas en upprustning av Porsö centrum – och visar bland annat upp stenplattor som förflyttat sig och gjort gångvägen ojämn. Han anser dock att det främst saknas naturliga mötesplatser.
– Det jag saknar är helheten. De har inte respekt för sina medborgare. Vi har politiska beslut på att det här ska göras, men det händer ingenting. Allt är i limbo.
Trodde du att det skulle ta flera år att ta fram en utvecklingsplan?
– Nej, det trodde jag inte.
Peter Parnes har under åren skickat in fler medborgarförslag som kan göra Porsön trevligare. Bland annat om att rusta upp området vid vattnet – men den lades ner eftersom utvecklingsplanen ska tas fram.
– Man har rensat och tagit bort lite sly, men man hade kunnat göra så mycket mer. Att man gör hela vattenområdet till ett strövområde, sätta ut lite bänkar och bryggor. Jag har ful förståelse för att det inte finns enorma mängder med medel, men det handlar också om att hitta rätt nivå och investera jämt över hela Luleå.
Han jobbar på universitetet till vardags och har även i flera år varit engagerad för att få fler studenter att stanna i Luleå. Och han tror att en upprusning av Porsön skulle få studenter – och fler människor – att stanna samt flytta till området.
– Kommunen lägger pengar för att få studenterna till centrum. Att man ska visa studenterna centrum medan Porsön ser ut som en bombnedslag. Det är såklart att studenterna inte vill stanna om det inte händer något, man måste visa att man engagerar sig i det område där studenterna rör sig. Det är Porsön och inte centrum. Det är här man rör sig, festar, studerar och majoriteten bor, säger Peter Parnes.