"Han har satt Notviken på Sverigekartan"

På vad som skulle ha varit Martin Ljungs 96-årsdag ärades komikern och skådespelaren med en egen gata i Luleå.
– Jag ville göra något för att hedra Martin, jag tycker det var storstilat av kommunen att nappa på det, säger Frank Bergman som lämnat in medborgarförslaget om gatunamnet.

Foto:

Luleå2013-08-15 14:30

Innan invigningen blåste sensommarens vindar de plastglas och snittar som kommunen hade förberett i backen, på ett sätt som hade gjort en komiker glad. Mycket publik strömmade snart till platsen för namnbytet och många av dem hade ett eget förhållande till Notvikens store son.

– Det här är härligt. Han var en stor person, en av de största vi har haft här uppe, säger Rigmor Backlund som pekar ut det röda hus med nummer 19 på, där Martin Ljung växte upp. Huset ligger på det som nu är Martin Ljungs gata.

– Jag tycker att det här är alldeles rätt. Han var rolig och omtyckt av alla. Jag brukade stå i fönstret och titta när han var här uppe och hälsade på, säger Ebba Lindström som "har bott i området i 40-50 år".

Frank Bergman, som lämnade in medborgarförslaget om Vagngatans namnbyte, fick berätta om det från scenen. Från byggnadsnämnden berättade man hur namnbytesprocessen går till och musikern Svante Lindqvist höll tal och spelade några av Ljungs låtar. Martin Ljungs son, Claes, och barnbarn, Carl, fick ta emot presenter och Claes förklarade vilken ära det var för familjen och släkten.

Även kommunfullmäktiges ordförande Margareta Lindbäck höll tal och det som var genomgående i vad vi fick höra från scenen var Martin Ljungs förhållande till just Notviken.

– Han har satt Notviken på Sverigekartan, säger Frank Bergman.

Claes Ljung överräckte så småningom skylten som till applåder lyftes upp på tekniska förvaltningens bil varifrån den skulle sättas på sin plats.

– Pappa hade inte behövt stå på någon bil för att sätta upp skylten, säger Claes Ljung om sin storväxte far.

"Timmermän och snickare i all ära, men det man kommer ihåg från Visby är i alla fall murarna", har Martin Ljung själv sagt. Nu är han som själv var med och byggde svensk humor förevigad genom en egen gata i Notviken, Luleå.

– Det här är en stor dag för Martins familj, släkt och viktigt för oss Notvikare, säger initiativtagare Frank Bergman.

Fakta/Martin Ljung

Martin Vilhelm Ljung, skådespelare och komiker, ibland omnämnd som Sveriges förste ståuppkomiker.

Född 15 augusti 1917 i Luleå. Avled 30 september 2010 i Stockholm, 93 år gammal.

Ingick i Povel Ramels Knäppupp-revyer och samarbetade ofta med Hasse Alfredsson och Tage Danielsson.

Några Ljungs bidrag till svensk humorhistoria: Hypokondrikern Viking, Rock-Fnykis, 55:an Olga och Fingal Olsson.

Ljungcitat:

"Här gör man allt för att roa publiken och så skrattar de bara åt en".

"Det är inte så illa att vara gammal. Det är man inte så länge".

"Om så 100 kritiker skriver en dumhet, så är det ändå en dumhet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om