Han har lärt sina elever att vara väl förberedda

Oskar Berg, Johan Andersson och Markus Eliasson öser beröm över sin gamla lärare Ulf Westin.- Som lärare förgyllde han skoldagarna med sin humor. Och nu efter sin pension har han hjälpt oss med projekt-arbetet, säger Markus Eliasson.

Foto:

LULEÅ2008-10-22 06:00
De tre killarna går tredje och sista året på Luleå gymnasieskolas hotell- och restaurangprogram. De har gjort ett projektarbete som gick ut på att duka upp fantasifulla uppvisningsbord på en krögardag i Luleå nyligen. Arbetet ger 100 poäng i slutbetyget och är därför viktigt.
- Jag hjälpte killarna med fixandet av material till borden. De fick två sponsorer i form av en porslinsbutik och en blomsterbutik, säger Ulf Westin och tillägger:
- Men de har det svåraste kvar; att skriva projektrapporten.
"Mise en place"
Ulf Westin arbetade som lärare på hotell- och restaurangprogrammet i 12-13 år före pensioneringen i våras. Innan dess var han kock - i Stockholm, Göteborg, Paris och så Hotell Nordkalotten och Stadshotellet i Luleå.
- Vi hade Ulf som lärare i ämnena servering, hotellkunskap, barteknik och ansvarsfull alkoholhantering, säger Oskar Berg.
Ulf Westin fyller i:
- En väldigt viktig sak som jag har velat lära alla elever är "mise en place". Det är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats". Det handlar om att förbereda sig väl i allt man gör, att till exempel ha alla ingredienser framme när man börjar lagat mat. Det samma gäller dukning.
Kurviga fat
Markus Eliasson, Johan Andersson och Oskar Berg dukade tre bord med olika teman till krögardagen: klassiskt, asiatiskt och party.
- Partybordet i svart och orange blev mest uppmärksammat. Vi hade svart porslin med kurviga fat. Servetterna och blomman var oranga, säger Oskar Berg.
Killarna är inte alldeles säkra på om de kommer att arbeta i hotell- och restaurangbranschen. Men de är glada över allt som de har lärt sig. De kan till exempel imponera på tjejer genom att bjuda på egenhändigt tillagad fin middag.
- Jag funderar på att bli bartender. Det finns utbildningar i Stockholm, Göteborg och så utomlands förstås, säger Johan Andersson.
Apropå att imponera på flickor så säger Ulf Westin:
- Pojkarna är för unga för flickor!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om