Han gick från novis till att bli tapetexpert
Köpa 15 000 tapetrullar från 1970-talet och öppna antikvariat - kan det vara nåt? Självklart, tyckte Dan Johansson som slog till på stört. Fast det var inte många som trodde på idén.
Dan kände sig däremot säker på att tapetens pånyttfödelse var nära. Han arbetade som scenbyggare i Roy Anderssons filmverkstad och hade redan sett hur tapetserade rum börjat smyga sig in i reklamfilmen ? ?det är ju ofta där det dyker upp först?.
Föraningen visade sig vara riktig. De senaste åren har intresset för tapeter slagit ut i full blom, inte minst bland unga människor som inte är rädda för djärva färg- och formval och gärna piggar upp hemmet med en häftig fondvägg à la 1970-tal eller 1960-tal.
Andra spekulanter som gärna vänder sig till tapetantikvariatet är ägare av äldre byggnader som vill återställa eller renovera i tidstypisk anda, och teatrar och produktionsbolag med ständiga behov av att skapa nya miljöer från skilda tidsperioder.
Tapeterna hittar Dan Johansson på alla möjliga vis. Det har blivit många samtal till målare och färgbutiker runt om i Sverige under åren. Men ofta är det rena tillfälligheter som avgör:
? Ett parti 1920-talstapeter fick jag tag på hos Skattemyndigheten på exekutiv auktion.
Från att ha haft något skakiga uppfattningar om olika stilar och epoker har Dan utvecklats till något av en expert på området. Lagret innehåller numera originaltapeter ända från 1920-talet och framåt. Mycket är svenskt, men en hel del kommer också från andra traditionella tapetländer, såsom England, Frankrike och Tyskland.
Här hittar man många av de 1900-talsstilar vi lärt oss känna igen och älska. 1970-talets djärva medaljonger och färgkombinationer och 1950-talets organiska mönster är självklara publikfavoriter. Stor efterfrågan är det också på tidiga 1900-talsstilar som jugend och art deco, även om tillgängligheten på jugend-tapeter i original är minimal.
Förutom butiksförsäljningen har Dan Johansson skapat ett arkiv med originalmönster ända tillbaka till 1800-talet. Tapeterna är inte till salu, men det finns långt gångna planer på att börja med nytryck efter äldre förebilder. Bland de tidiga rariteterna hittar man några av Dans egna favoriter, som de romantiskt blommiga franska tapeterna från sent 1800-tal. Drömmen är att lyckas återskapa även färgskalan, som ju är lika tidstypisk som själva mönstren.
? Det sena 1800-talet var en guldålder för tapeter. De hade sådan stark karaktär, både i mönster och struktur, och med det speciella djupet i färgerna, säger han lyriskt.
Vad väljer man själv för tapeter om man har ett tusental olika mönster att välja på från 1900-talets alla epoker? Inga alls, visar det sig. Beslutsångesten har lämnat Dans egen bostad otapetserad.
? Det är svårt... Vad jag än väljer så blir det som ett ställningstagande. Som om jag skulle lyfta fram en enda tapet och säga ?det här, det är den bästa?.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!