Han fick hela huset att gunga

SHOWMr Boogieman tack & hej Kulturens husLördag 17.00

Ove Thörnqvist 81 år

Ove Thörnqvist 81 år

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2010-10-24 15:21
Att döma Owe Thörnqvist enbart efter sångprestationen är inte rättvist. Han är så mycket mer än så. Mr Boogieman tack & hej handlar om historierna, sångtexterna men framför allt om personen Owe Thörnqvist och livet han har levt.

Trots att showen är präglad av allt det här är jag först skeptisk till om Mr Boogieman tack & hej ska hålla under två och en halv timme. Men det gör den.
81-åringen är så fylld av energi att det inte blir en lugn stund under hela föreställningen. Han skämtar, dansar, sjunger, pratar, han underhåller helt enkelt rakt igenom. Ibland går det till och med så fort att jag inte uppfattar vad han säger.

Musikerna i kvartetten är också med på noterna, på alla sätt. De bjuder på sig själva minst lika mycket som Owe Thörnqvist gör, vare sig det handlar om att kasta runt en varmkorv på scenen eller spela med i berättelserna iklädda diverse utstyrslar.
Jag gläds åt att se besökarna njuta av Owe Thörnqvists låtar. De ler och sjunger igenkännande med i Rumba i Engelska parken, Varm korv boogie och Dagny, men även i låtar som inte är riktigt lika kända.

Sångrösten är inte hans starkaste egenskap men det vägs upp av de underbara texterna och melodierna.
Han är också minst lika mycket ståuppkomiker som han visar prov på mellan låtarna. Han får bland annat med Luleå hockey på ett hörn genom att berätta om deras bonussystem som gör att vissa spelare tjänar så mycket att de kan klara sig på pengarna livet ut.
"Från bonus till Fonus, kan man säga", kommenterar Owe Thörnqvist.

Han skojar också friskt med besökarna, som den där gången när han söker någon i publiken som kan låtsas vara en tall. Men det är svårt eftersom "han ändå mest ser kalhyggen" på de främre raderna, vilket kanske också säger en del om vad för publik som lockades till den här föreställningen.

Owe Thörnqvist måste upplevas. Det är svårt att sätta ord på när han berättar om sin kompis gynekologen som kallades "Herre min skrapare" och som skrev en bok som heter "Mens man minns". Det är inte heller lätt att beskriva känslan när Owe Thörnqvist får hela Kulturens hus att gunga när publiken fattar armkrok och svajar i takt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om