Han får betalt för gammal ost

50 månader gammal parmesanost á 750 kronor kilot. Det kränger italienaren Matteo Mascherpa på marknader i Sverige. Snacka om att få betalt för gammal ost.

GULDOST. Matteo Mascherpa skär till en lämplig bit av dyrgripen.

GULDOST. Matteo Mascherpa skär till en lämplig bit av dyrgripen.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-07-16 20:35

Kunderna droppar in i Matteo Mascherpas stånd på Luleå sommarmarknads sista dag, onsdag.

En kvinna verkar vara mer intresserad av att få prata lite italienska med ostmannen från Turin i Piemento-regionen än att köpa av hans Parmigiano-Reggiano, lagrad i 36 eller 50 månader.

– Osten är licenstillverkad av enbart mjölk och löpe i ett familjeföretag. Tillverkningsprocessen kontrolleras från mjölk till färdig ost och godkända produkter får en stämpel på sig. Det är en ost som är rik på kalcium och utmärkt att äta för gravida kvinnor och barn. Den är också laktosfri. Förvarad fuktigt, insvept i en bomullshandduk, håller den sex månader i kylskåp, säger Matteo Maschherpa.

Tillsammans med sin "boss" Ricardo Rabita har han kuskat runt på marknader i Sverige sedan oktober i fjol.

– Vi växlar livet mellan perioder på 20 dagar i Sverige och tio dagar hemma hos våra familjer i Italien. Nu lämnar vi Luleå och åker till Åsele, säger Matteo Mascherpa.

Han presenterar stolt en hel 40 kilos Parmigiano-Reggiano á 750 kronor kilot.

– Den kostar någonstans kring 30 000 kronor, säger han.

Ingen har köpt en hel ost men däremot har det hänt att några familjer har gått ihop om en halv ost.

Matteo Mascherpa lockar med små bitar av dyrgripen och balsamvinäger att doppa i.

Kvinnorna, alla kunder under NSD:s besök är av kvinnligt kön, faller. En hundra kronors bit får räcka av denna den kanske mest berömda av alla italienska hårdostar. Sannolikt en av de högst rankade produkterna någonsin på Luleå sommarmarknad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om