Koltrast tattoo är ensam på sitt våningsplan i Shopping, som i övrigt ekar alltmer tom sedan både Indiska och Akademibokhandeln försvann därifrån. En dekorationsbrasa sprider ett stämningsfullt sken och från en liten högatalare ljuder lågmäld musik. På en brits framför Franco Lara Greus ligger Tuva Levinsson. Ibland ser det ut som att hon sover, då och då uppträder en rynka i hennes panna. På hennes ben skapar Franco Lara Greus konst.
– Jag har målat sedan jag var jätteliten, när de andra ungarna på Hertsön var ute och spelade fotboll satt jag inne och ritade, säger han.
Efter uppväxten i Luleå skaffade han en lärarutbildning i Umeå, med bild som ett av sina huvudämnen. Men efter bara något år som lärare kände Franco Lara Greus att han inte riktigt fick utlopp för sin egen kreativa ådra.
– Då ringde en kompis från Luleå, han hade en kusin som var kringresande tatuerare. Han frågade om jag visste någonstans i Umeå där kusinen kunde bo. Jag sa: han kan bo hos mig, på ett villkor. Att han lär mig grunderna i att tatuera.
Under åtta månader gick Franco Lara Greus som lärling hos sin inneboende.
– Jag lärde mig jättemycket, jag kunde sitta tio timmar per dag och träna på övningshudar. Vi är väldigt goda vänner än i dag och han är nu en av de största artisterna i Chile, säger han.
Så småningom fick han plats som lärling hos den utflyttade Luleåbon Magnus "Mankan" Torneus, på Rough stuff tattoo i Uppsala och efter några år tog han i princip över driften av Rough Stuff-studion i Luleå.
– Efter att ha varit anställd i många år, men i princip drivit en studio själv, så kände jag att jag kan lika gärna jobba åt mig själv. Och kunderna har varit mig trogna, de pratar bra om mig också så det kommer nya kunder hela tiden, säger Franco Lara Greus.
Tuva Levinsson, som legat på britsen i flera timmar nu har lagt armen över ansiktet och ber om en paus.
– Hon är hur tuff som helst. Jag upplever att det är fler killar än tjejer som har svårt att hantera smärtan.
Tuva Levinsson tittar på sitt ben i spegeln, en döskalle omgiven av blommor och blad tillsammans med en slingrande huggorm växer fram på hennes lår. Hon tar en snus och lägger sig på britsen igen.
– Jag tatuerar sex timmar per dag. Det är inte mycket jämfört med hur många timmar jag kunde sitta i början. Efter sju år dog min rygg och jag var tvungen att ta smärtstillande och använda elektriska tensplattor för att kunna jobba. Men efter många besök hos en kiropraktor och rehabilitering, samt att jag investerade i ergonomiska arbetsstolar så har jag inga problem med ryggen längre, säger Franco Lara Greus.
Efter nyår drabbades han och hela tatueringsbranschen av en kalldusch. Den femte januari förbjöds de tatueringsfärger som alla etablerade studios i Sverige använde. Enligt de nya EU-reglerna gäller nya koncentrationsgränser för ämnen som kan vara skadliga, nya krav på märkning av färgerna samt ytterligare krav på de tatuerare som använder dem.
– För många kom det som en chock, jag har följt den här debatten en del tack vare en protestgrupp på nätet som jag bjudits in till, säger Franco Lara Greus.
Han berättar att det varit svårt att få tag på nya, godkända färger.
– I Sverige kom nya regler kring tatueringsfärger 2008, de rensade upp ganska bra i branschen och alla seriösa artister använde sig redan av de färgerna. Sen finns det inga bevis för att tatueringsfärg är skadligt. Jag tycker det är onödigt att skrämma upp konsumenter när det inte finns någon vetenskaplig grund för det.
– Samtidigt tycker jag det är bra att man tar fram bättre färger för att skydda människors hälsa, säger han.
De nya haltgränserna gäller 4 000 olika ämnen, däribland bly, nickel och arsenik. I Sverige innebär det att vissa haltgränser förblir exakt samma, vissa ämnen tillåts i lägre halter och så finns det ämnen som nu tillåts i högre koncentration inom EU. Men eftersom de nya kraven också innefattar märkning av färger är alla Francos gamla tatueringsfärger nu obrukbara.
– Jag tänkte använda dem till en akvarellmålning, det är ju dumt att kasta färger för tusentals kronor när man kan göra konst av dem, säger han.