Han tar över efter isbanelegendaren

Ismannen Janne Blomkvist har gått i pension och Andreas Fagervall tar nu över ansvaret för isbanan. "Det känns bra. Jag har gått bakom Janne och kollat lite hur han gjort så läget ska vara under kontroll", säger han.

Andreas Fagervall blir den nya "ismannen" då han tar över efter Janne Blomkvist som gått i pension.

Andreas Fagervall blir den nya "ismannen" då han tar över efter Janne Blomkvist som gått i pension.

Foto: Henny Bucht

Luleå2020-12-01 18:26

I flera år har Luleå haft samma "isbane-man" men nu när han gått i pension är det dags för en ny att ta över ansvaret.

– Det känns bra. Jag har gått bakom Janne och kollat lite hur han gjort så läget ska vara under kontroll, säger arbetsledaren Andreas Fagervall.

undefined
Efter 18 säsonger på isbanan lämnade Jan Blomkvist över stafettpinnen.

Han berättar att det känns tryggt att de han jobbar ihop med har arbetat med isbanan länge och vet vad det handlar om. Det är två traktorchaufförer och två om sköter soptunnor och grillar längs med banan.

Hur känns det att ha uppdraget att sköta om isbanan som är så populär i Luleå?

– Det är roligt att man får respons för det vi gör. Det känns bara kul.

Förut arbetade Fagervall med att köra lastbil men sedan två år tillbaka är han serviceman och ansvarar för Luleås hockeyrinkar, skjutbanan samt pistmaskinerna och anläggningen på Ormberget. Och nu även isbanan.

– Jag har vetat om att jag ska ta över det här länge men det är nu vi kör igång på riktigt. Vi har börjat planera och har färdigställt så att alla maskiner är hela. Nu väntar vi bara på att isen ska tillräckligt tjock, säger han.

undefined
Isbanan som sträcker sig från norra- till södra hamn runt Gültzaudden i Luleå är populär bland Luleåborna.

När isen är över tio centimeter tjock kan de börja förbereda banan.

– Vi börjar med att märka ut banan och mäter isen hela tiden så att vi är säkra på att den håller. Första maskinen vi tar ut är en typ av fyrhjuling med plog och ju tjockare isen blir ju större maskin kan vi använda.

Hur kommer banan att se ut?

– Banan kommer i grunden vara den samma. Vi ska inte ändra någonting som redan fungerar bra. Alla kommer känna igen sig.

Förra året fick de dra om banan mot Bergnäset på grund av en spricka i isen under Bergnäsbron vilket gjorde att den blev en kilometer längre.

– Den blev väldigt populär och vi funderar eventuellt på att göra samma sträckning i år fast sprickan inte är där. Vi får se.

undefined
"Det känns extra viktigt i år att isbanan kommer igång så fort det går när gym och sådant inte är rekommenderat", säger Andreas Fagervall.

Förutom att han jobbar med banan dagligen är han ofta ute med barnen och åker skridskor runt isbanan.

– Det känns extra viktigt i år att isbanan kommer igång så fort det går när gym och sådant inte är rekommenderat på grund av coronapandemin. Banan blir en fördel på det viset, säger Fagervall.

Är det något som känns extra utmanande med isbanan?

– Nej, det man ska vara försiktig med är under bron där isen är tunnare. Där får vi ploga lite senare än på resterande bana. Isen växer lite sämre där på grund av strömmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!