Han återvände och tog hjälp av nära och kära

Det är ytterst sällan som Johan Väisänen själv kan sätta sig ner och bara njuta av ron och landskapets skönhet i Särkimukka. Stora bilden visar ett sådant ögonblick. Runt om ses han gosa med hundarna, känna på vattnet i badtunnan och visa den fullständiga äventyrsutrustning som varje gäst har tillgång till. På en bild syns Sara Malmestam och på en annan bild Johans fru Sara Ljunggren nojsande med en hund. De två övriga bilderna visar bygget av det stora nya hotellet.FOTO: Bengt-Åke Persson

Det är ytterst sällan som Johan Väisänen själv kan sätta sig ner och bara njuta av ron och landskapets skönhet i Särkimukka. Stora bilden visar ett sådant ögonblick. Runt om ses han gosa med hundarna, känna på vattnet i badtunnan och visa den fullständiga äventyrsutrustning som varje gäst har tillgång till. På en bild syns Sara Malmestam och på en annan bild Johans fru Sara Ljunggren nojsande med en hund. De två övriga bilderna visar bygget av det stora nya hotellet.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2011-10-24 06:00

Han är uppvuxen i Kangos och redan som tioåring insåg han att hembygden hade mycket fint att erbjuda gäster.

- Jag var en passionerad fiskare och skrev om naturen och fisket i skoltidningen, säger han.

Till Alaska
Efter gymnasiet i Pajala gick han en vildmarks- och guideutbildning i Ed i Dalsland och sedan en påbyggnadsutbildning med inriktning mot eget företagande och ämnen som marknadsföring och ekonomi. Sara Ljunggren gick på samma skola.

- Men det blev inte kärlek på utbildningen, säger Johan Väisänen.

Efter examen reste han till Alaska och bodde där i ett år. Sedan återvände han och blev fjällguide i Björkliden.

- Det var när Sara kom och hälsade på mig där som polletten trillade ner för henne och vi blev ett par, säger han skrattande.

Han flyttade till Dalarna med Sara och blev ansvarig för skoteraktiviteter på en anläggning i Sälen. Sara jobbade som skidlärare.

Vid Saarijärvi
- Jag lärde känna en massa folk och fick värdefulla kontakter. Under en tid som säljare på Intersport i Saras hemstad Trollhättan fick jag goda kontakter med försäljare av olika sportmärken.

I maj 2005 lastade Johan och Sara allt de ägde i ett släp och åkte till Kangos för att starta eget.

- Kangos hade funnits med i bilden hela tiden. Jag hade förberett mig för att starta något här. En viktig sak var att vi skulle få hjälp av nära och kära.

De två fick bostad hos Johans föräldrar och tillgång till ett markområde vid sjön Saarijärvi sju kilometer utanför byn. Där började de bygga upp ett turistcentrum med hundspannsturer som grund.

Två kennlar
- Det var bara skog här när vi började men det var nära till el och till en grusväg, och det fanns inga grannar vilket var en förutsättning eftersom vi skulle ha många hundar. Vi började med att köpa 27 hundar, bygga hundgårdar och några stugor. För två år sedan byggde vi ett hotell och ett hus till oss själva.

Nu, sex år senare, består Explore the North som äventyrscentrumet heter av två kennlar med sammanlagt 100 alaskan huskey-hundar. Ett stort hotell med 30 bäddar och stor restaurang, tre stugor med sammanlagt tio bäddar och en ny hundgård är under uppbyggnad.

Lokala människor
- Hundarna är hjärtat i verksamheten. Vi har delat in dem i två mindre grupper. Om de blir för många kan det uppstå beteendeförändringar. Nu kan vi hålla koll på och korrigera beteendemönster. Vi är kända för att ta hand om hundar på bästa sätt och andra hundföretagare skickar hit hundar för "genomkörning" och bedömning.

Johan Väisänen berättar glatt om hur Sara och han har kunnat anställa Tärendötjejen Sara Malmestam som har gått Grans naturbruksgymnasium med hundinriktning.

- Hon är jätteduktig. Det är så roligt med unga lokala människor som vill komma tillbaka och stanna.

670 gäster
Förutom Sara Malmestam så har Johan Väisänen och Sara Ljunggren anställt Philip från Tyskland och Marek från Frankrike i hundverksamheten. De kan allt om hundar och hundspannskörning och talar språk som många av gästerna som kommer hit talar.

- Hit kommer framförallt belgare, tyskar, holländare, österrikare och schweizare. Vi har resebolag som tror på Lappland som externa finanspartners, säger Johan.

Explore the North är en investering på cirka 11 miljoner kronor och länsstyrelsen, Norrlandsfonden, Vattenfall Inlandskraft och Sparbanken Nord hjälper Johan Väisänen och Sara Ljunggren med finansieringen.

Förra året var antalet gäster omkring 670 och antalet gästnätter ungefär 1 500.

Kanotpaddling
Det är vintersäsongen som sträcker sig från slutet av november till slutet på april som drar flest människor. Då är hundspannskörning huvudattraktionen. Under mellansäsongen, från april till juni, förlägger företag möten här och privatpersoner kommer för att fira födelsedagar och för andra kalas. Under sommarsäsongen från senare delen av juni till september är det hundspann med vagn, kanotpaddling och fiske som gäller.

- Det finns regnbågsforell och röding i vattnet här. Gästerna får välja vad de vill göra med fångsten. Vi kan till exempel frysa ner fisken så att de får ta med sig den hem eller så får de vara med och tillaga den här, säger Johan.

Tomteturism
Så berättar han exalterat om tomteturismen som väntar runt hörnet.

- Tomten bor ju i Kangos. Det ska komma engelska familjer på sammanlagt mellan 50 och 60 personer före jul. Barnen ska få åka till tomten i slädar som dras av renar. Väl framme ska de få prata med tomten och få julklappar. De ska också få köra hundar och miniskotrar.

Midvintertiden med det blåa dagsljuset, de snötyngda träden och de stjärnklara nätterna ser Johan Väisänen som en magiskt vacker tid att sälja.

- Inte minst gästerna tycker att det är magiskt. I Sydeuropa går det inte att uppleva den klara stjärnhimlen och inte heller norrskenet eller tystnaden. De kommer hit för att insupa atmosfären, säger han.

Underbar miljö
Hans sambo Sara Ljunggren har åkt till Kiruna för ett akut ärende när vi från NSD hälsar på.

- En hund svalde en stor sten! förklarar han.

Dotter Tilda, snart 2 år, är i förskolan i Kangos.

- Vi har ett dagis med 13 barn som vi föräldrar driver ideellt, säger Johan Väisänen.

Han tycker att dottern får växa upp i en underbar miljö.

- Hon får träffa så många spännande människor och höra så många språk talas.

Ja, tänk hur livet kan te sig mitt i vildmarken eller "mitt i ingenstans" som amerikanarna skulle säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om