Han är Norrbottens värsta hyresvärd

Foto:

LULEÅ2011-01-25 06:00

Jim Köhler, Fastigheter Lina i Luleå, är en av Sveriges 26 värsta hyresvärdar, enligt Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & hyra.
– Sett till antalet lägenheter är han den hyresvärd som förorsakar flest ärenden i Norrbotten, säger Magnus Söderlind, jurist på Hyresgästföreningen.

För Magnus Söderlind är Jim Köhler och Fastigheter Lina välbekanta.
– Det är många av hans hyresgäster som har tvingats vända sig till oss genom åren, säger Söderlind.
Sedan Magnus Söderlind började arbeta här 2006 har Jim Köhler och Fastigheter Lina varit inblandade i många ärenden.
– Det är inte bara antalet ärenden utan också själva karaktären på dem. Det rör sig om de mest allvarliga ärendena som vi har att göra med, säger Söderlind.

Utan laglig rätt
Det senaste fallet där Fastigheter Lina har varit uppe i hyresnämnden gäller två hyresgäster i en fastighet på Skomakargatan. De bodde i sina lägenheter långt innan Jim Köhler köpte fastigheten men han sade upp dem för att kunna driva lägenhetshotell och hyra ut till väsentligt högre hyror.
Hyresnämnden slog i sitt beslut fast att Jim Köhler inte har laglig rätt att säga upp hyresgästerna utan att erbjuda dem andra lägenheter i motsvarande lägen.
– Jag har följt de råd jag har fått av min organisation, Fastighetsägarna. Där säger man att jag har rätt att göra så här eftersom verksamheten i fastigheten ändras, säger Jim Köhler.       
Ett annat fall gällde en kvinna som hyrde rum i en lägenhet i ett av Jim Köhlers fastigheter. I lägenheten finns tre rum och de hyrs bara ut till kvinnor. Lägenhetens kök och badrum disponerades gemensamt av hyresgästerna.

Oskäligt hög hyra
Jim Köhler höjde hyran med 100 kronor utan att kontakta hyresgästen. Hon vände sig då till Hyresgästföreningen som konstaterade att hyran var oskäligt hög. Enligt Hyresgästföreningen var kvadratmeterhyran på över 1 000 kronor och hyresnivån bland de högsta i Luleå. Men Jim Köhler ville inte höra talas om någon hyressänkning. I stället ville han först säga upp sin hyresgäst och sedan meddelade han att han själv skulle flytta in i kvinnolägenheten, där ett av de tre rummen var lediga.
Hyresgästen uppfattade Köhlers utspel som ett hot, ett slags hämnd för att hon kontaktat Hyresgästföreningen.
Enligt hyresgästen var det absurt att en medelålders man skulle flytta in i ett boende bara för kvinnor där man bor så tätt inpå varandra.
Både Hyresgästföreningens och Fastighetsägarnas representanter var starkt kritiska till Köhlers planer och vid förhandlingar i hyresnämnden kom parterna överens om att Jim Köhler inte skulle flytta in i kvinnolägenheten.

Ansvarsfrågan oklar
Jim Köhler och Fastigheter Lina ägde en fastighet på Fredsgatan 11. När en hyrestvist skulle tas upp
i hyresnämnden konstaterades att Jim Köhler inte längre äger fastigheten, att den i stället hade ombildats till bostadsrättsförening, Tärnan 4.
Den 7 april i år hade fastigheten sålts av Jim Köhlers företag Fastigheter Lina till Bostadsrättsföreningen Tärnan 4 för fem miljoner kronor.
Vid en kontroll med Bolagsverket visar det sig att Jim Köhler själv är en av de tre ledamöterna i bostadsrättsföreningens styrelse.
Det är inte olagligt, men hela förfarandet kan tyckas märkligt eftersom lägenheterna i huset hyrs ut i andra hand och bjuds ut till uthyrning på Lina lägenhetshotells hemsida. Därmed är det oklart vem som har det juridiska ansvaret som hyresvärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om