Han är onkolog, det vill säga cancerläkare, och delar sin tid mellan olika sjukhus i Norrland. Två dagar i veckan är han på Sunderby sjukhus och två dagar i veckan på sjukhuset i Umeå. Han är huvudansvarig för bröstcancerpatienterna i Sunderbyn men arbetar också med patienter som har andra former av cancer.
– Jag träffar patienter och har ronder med kirurger, patologer och röntgenläkare för att besluta vilken behandling som ska föreslås.
Bröstcancerpatienterna i Norrbotten har den bästa överlevnaden i Sverige: 90 procent av patienterna överlever fem år. I till exempel Västerbotten är överlevnaden fyra-fem procent lägre.
– Det låter inte så mycket, men det innebär att tio procent istället för 15 procent dör i Norrbotten, säger Nils-Olof Bengtsson.
Förklaringen till de goda resultaten är en väl fungerande vårdkedja och Sveriges kortaste väntetider till operation.
– Stora sjukhus har långa avstånd. Sunderby sjukhus är medelstort och har kortare avstånd. Jag kan be om en magnetröntgen i dag och röntgenavdelningen säger ja medan de skulle skratta åt mig på de stora sjukhusen med flera specialiteter som till exempel thorax och och hjärnkirurgi som konkurrerar om resurserna. Teamet här är otroligt. Jag har aldrig upplevt dess like, det gäller allt från läkarna till sköterskor och undersköterskor.
När det gäller bröstcancer berättar Nils-Olof Bengtsson om rutinmässiga prov från brösttumören före operation som ger kunskap om tumörens egenskaper och gör det möjligt att planera för behandling, till exempel genom att lägga venport, kontrollera hjärtfunktion och värdera eventuell fjärrspridning.
– Tack vare det kan efterbehandlingen med cellgifter startas långt tidigare än på många andra svenska sjukhus.
Också vid tarmcancer är processen snabb i Sunderbyn.
– Röntgen, rond och svar kan hinnas med på en och samma dag.
Speciellt för Norrbotten är en åldrande befolkning jämfört med storstäderna med ung befolkning. Det kan kräva mer resurser.
– En ung patient med cancer i bukspottkörteln kräver en annan behandling än en 75-åring.
Nils-Olof Bengtsson tycker att vård av patienter med ovanliga cancerformer ska koncentreras till de sjukhus som har största kompetensen istället för att spridas ut på fler. Han berättar om en ung patient som fick helt fel behandling på ett sjukhus med låg kompetens på området.
– Jag är för storregioner, säger han.
När det gäller bröstcancerpatienters rätt till rehabilitering ser han mycket övrigt att önska i Norrland. Patienter i södra Sverige har rätt till rehabiliteringsveckor men i norr finns inga sådana resurser.
– Patienter i Stockholm kan få komma till Sophiahemmet nästa dag. För en arbetslös kvinna i Karesuando fungerar det inte så. Ett förstatligande av sjukvården skulle ge ökad jämlikhet.
Kontinuitet är enligt Nils-Olof Bengtsson det viktigaste för en god cancervård. Han berättar hur han lär känna kvinnorna med bröstcancer och hur mycket det betyder.
– Jag vet vem respektive kvinna är, hennes sammanhang och sociala liv. Det som tar en timme för en ny läkare tar tio minuter för mig att klara av samtidigt som patienten upplever trygghet. Vårdcentraler med stafettläkare är ett stort problem när det gäller symptom.