Hamnkonflikt drabbar inte Luleå
LULEÅ. Den 26 maj träder Transports övertidsblockad mot de svenska hamnarna i kraft.
Luleå hamn verkar klara sig undan Transports övertidsblockad mot de svenska hamnarna som träder i kraft den 26 maj. FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Samarbetsavtal
I fredags trappades konflikten upp genom att Transport varslade om blockad mot övertidsarbete, nyanställningar och inhyrning av personal i samtliga medlemsföretag i Sveriges Hamnar. Konflikten träder i kraft vid midnatt den 26 maj om ingen uppgörelse nåtts innan dess.
Men Luleå hamn är inte med i Sveriges Hamnar.
- Eftersom vi är en del av den kommunala förvaltningen och inte drivs i bolagsform så är vi inte medlem. Däremot har vi samarbetsavtal med Sveriges Hamnar. Men eftersom vi inte är fullvärdig medlem så riktar sig inte varslet mot oss här i Luleå, säger Leif Åberg, Luleå kommuns hamnchef.
Bottenvikens stuveri AB, med huvudkontoret i Piteå, sköter merparten av lastningen och lossningen i Luleå hamn. Eftersom huvuddelen av deras medlemmar är anslutna till Hamnarbetareförbundet och inte till Transport så verkar inte övertidsblockaden få effekt där heller.
"Tre är med i Transport"
- Vi är ett 20-tal anställda i Luleå. Men bara tre av dem är med i Transport. Så vad vi ser nu så kommer inte övertidsblockaden att påverka oss alls. Hamnarbetarförbundet har visserligen hängavtal med Transport. Men det är inte lagt något varsel om sympatiåtgärder, säger Torgny Nyman, platschef för Bottenvikens stuveri AB i Luleå.
Luleå hamn är en av Sveriges fem största hamnar sett till godsomsättningen. Under fjolåret omsattes 8 716 tusen ton gods i Luleås hamn, den järnmalm som lastas i LKAB:s malmhamn är inräknad i den mängden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!