– Facket har fått information om att vi utreder vilket alternativ som är bäst och i det fanns med att någon annan kan göra jobbet. Så snart vi tog beslutet kallade vi till mbl-förhandling så i det avseendet har vi inte dolt något.
Roger Danell håller inte med om att kommunen ger bort den stadiga vinst som bolaget levererat varje år.
– Bolaget kommer inte generera mindre pengar till kommunen i framtiden. Vi får in pengar från arrende som det privata bolaget betalar. Och vi får betala ett arrende till kommunen, som blir en del av de pengar som kommunen får in. Däremot minskar omsättningen för Luleå hamn jämfört med i dag.
Den del av Luleå hamns verksamhet som läggs ut på entreprenad motsvarar 20 procent av intäkterna. Vinsten 2013 var drygt tolv miljoner kronor.
Men operatören får ensamrätt till verksamheten i hamnen från 1 januari 2016, och då tar den även över det arbete som Shorelink gör. Vilket innebär en betydligt större omsättning än tidigare och större möjligheter till förtjänst, menar facket.
Men det skriver inte Danell under på.
– Jag vet inte hur facket räknat men jag delar inte den uppfattningen.
Någon risk att servicen eller underhållet försämras finns inte, enligt Roger Danell.
– Hälften av landets hamnar har en privat operatör. De har krav på sig vad gäller tillgänglighet och ett eget ansvar gentemot sina kunder, och det fungerar vad jag vet. Vi släpper inte heller kontrollen av anläggningen. Arrendatorn får ett underhållsansvar.
Risken att plötsligt stå utan personal bedömer Danell som hanterbar.
– Det är svårt för mig att värdera det. Men vi har i alla år haft låg personalomsättning.
Varför gör ni det här?
– Långsiktigt är det bästa lösningen att driva hamnen effektivt.
Birgitta Ahlqvist (S), ordförande i Luleå hamn, är tydlig med att bolaget anser att man har rätt att besluta om att lägga ut delar av verksamheten på entreprenad.
– Det ingår i det beslut som kommunfullmäktige tog i april om bolagiseringen. Vi behöver inte gå till fullmäktige med det här, säger hon.