Regeringen gör som regeringar gör när de lägger fram en valårsbudget. Det säger Luleåmoderaten Krister Hammarbergh som inte övertygas av satsningar som den på ekonomiskt stöd till socioekonomiskt utsatta kommuner.
– Mycket av det de presenterar är i en statsbudget ganska små pengar, men det ser ut som stora pengar när man presenterar det som en särskild satsning. Vore det inte valår hade det inte presenterats på samma sätt. Det här är typisk valårsbudgettaktik, säger Krister Hammarbergh.
– Det är inte så att det här innebär någon större förändring.
Du menar att regeringens landsbygdspolitik inte är trovärdig?– Säkert kan det här komma någon till nytta. Lika säkert kommer mycket inte ens att användas. Jag tror inte norrbottningen märker någon skillnad.
Läs mer: Miljarder till utsatta kommuner
Läs mer: Bucht lovar satsning på länet
Krister Hammarbergh tycker visserligen att ökningen av Norrlandsstödet och tillskottet till Norrlandsfonden är bra.
– Men det är också en normal satsning och inget som skiljer sig åt politiskt. Ska man ha kvar mjölkproduktion är det nödvändigt, säger moderaten om Norrlandsstödet.
Samtidigt uttrycker Hammarbergh oro kring den rödgröna regeringens ekonomiska politik. Finansminister Magdalena Andersson (S) talar ofta om att regeringen har fört en stram finanspolitik och att den har skapat ett stort reformutrymme inför 2018. Men Hammarbergh håller inte med.
– I stort sett hela världen går bra ekonomsikt och eftersom Sverige har den struktur vi har går Sverige också väldigt bra och skatteintäkterna ökar. Men det beror på att världen har återhämtat sig efter finanskrisen och vi vet att det här kommer vika igen. Därför finns det en fara i att öka utgifterna permanent och inte lägga i ladorna.
Magdalena Andersson nämner gärna att hon har fört en stram finanspolitik.– Det har inte förts en stram politik, det är en internationell uppgång. Till och med Afrika går bra ekonomiskt. Då ökar skatteintäkterna och det är i grunden positivt, men det gäller att använda dem klokt och en större del borde användas till att förbereda för nästa nedgång. Då undviks arbetslöshet.
Du tycker inte att regeringen gör så i tillräckligt hög utsträckning?– Det här är inte en spararregering, utan en slösarregering. Det är inte frågan om investeringar utan om kostnadsökningar och det är svårt att se var de gör nytta.