Moderaterna i Norrbotten hade stämma i Gällivare under helgen, ett stort antal moderater och partikamrater till kommunalrådet Lars Alriksson fanns alltså på plats. Krister Hammarbergh säger att han blev paff över nyheten.
– Den här typen av allvarliga samhällsförhandlingsfrågor ska inte vara något man gör utspel i media på. Det finns smartare sätt att förhandla på, säger han.
Vilken lösning ser du framför dig?
– Det rimliga är att parterna finner varandra, hittar någon typ av förhandlingslösning.
Hammarbergh trycker både på att den skada som gruvbrytningen orsakar måste kompenseras och att detaljplanearbetet måste gå framåt.
Hur stor press är det på Gällivares politiska ledning i nuläget?
– Det är naturligtvis en stor press på att föra det här arbetet framåt. LKAB kan delvis få rätt i kritiken att det under väldigt många år gått långsamt med samhällsomvandlingen.
Han anser att det funnits en tröghet i att få fram markområden, översiktsplaner och detaljplaner, och att det finns fog att kritiken att snabba på det arbetet.
– Jag uppfattar att man börjat ta krafttag i det. Det är ett bekymmer i både Kiruna och Gällivare att det tagit så lång tid. Men det är inget skäl för LKAB att frånträda sig avtal, säger han.
Nästa vecka ska LKAB och Gällivare kommun träffa landshövding Sven-Erik Österberg i Luleå. Syftet med mötet är att få igång förhandlingarna. Men är det rimligt att de ska lyckas lösa konflikten själva i det här läget? Ja, det tror riksdagsledamoten Birger Lahti (V):
– Absolut. Det är deras uppgift att lösa den här frågan. De är beroende av varandra. Men Vänsterpartiet har alltid tyckt att staten ska vara en aktiv ägare i sina bolag, säger han.
Hur ska det lösas?
– Först och främst komma tillbaka till förhandlingsbordet. Det blir inte bättre av att man slutar förhandla och går omkring och surar. Båda veta att det här måste lösas vid ett förhandlingsbord, säger Birger Lahti.
Emilia Töyrä (S), riksdagsledamot från Kiruna säger så här:
– När det gäller samhällsomvandlingar överhuvudtaget har det efterfrågats att regeringen ska ta ett mer övergripande ansvar, men det har man inte velat göra och då har kommunerna fått förlita sig på sin egen styrka och bygga upp en organisation som ska klara av det här tillsammans med LKAB, säger hon.
Tycker du att det är rimligt att parterna ska hantera den här låsningen själva?
– LKAB hade en önskan om att man ska ha en annan part som kommer in och tittar på det, och vem som har rätt. Följer LKAB avtalet eller inte? Det tycker jag är ganska vettigt. När man kör fast så här i förhandlingar krävs det att någon annan som inte är part i frågan kommer in.
Är du förvånad över allvaret i Malmberget och hur förhandlingarna har utvecklat sig?
– Jag är förvånad över att det har gått så pass långt. Jag har uppfattat att LKAB var resonliga att förhandla med, åtminstone i Kiruna. För mig var det här överraskande. Men jag känner inte riktigt till situationen i Gällivare.
Emilia Töyrä bevakar dock utvecklingen. Hon har pratat med partikamrater i Gällivare för att sätta sig in i frågan och även varit i kontakt med LKAB. Hon säger att hon skulle bli jätteorolig för Malmberget om det blir som det värsta scenariot; att gruvverksamheten måste börja avvecklas med start redan nästa år.
– Måste man ha ytterligare en miljard i neddragningar kommer det påverka hela bolagets verksamhet. Det blir mer besparingar, säger hon.
Sten Jakobsson, LKAB:s styrelseordförande har sagt till SVT att de "vilken dagen som helst skulle välkomna en extern bedömning av avtalet". Han tror att en sådan skulle ge LKAB fördel. Men tycker han att det är det bästa sättet? Så här svarar han på den frågan när NSD når honom på tisdagen:
– Närmast är det ett möte hos landshövdingen, där får man se vad man kommer fram till.
Landshövdingen säger att det vilar ett stort ansvar på er båda, vad säger du om det?
– Självklart gör det det. Det är absolut inte alls så att man försöker ta sig ur något ansvar. Jag tror både vi och kommunen känner ett ansvar, men vi har hamnat i ett läge där situationen är låst och där vi har olika uppfattningar om hur avtalet ska tolkas, säger Sten Jakobsson.