Halverad hjärtefråga
Väntetiden för kvinnor som behöver en hjärtoperation har mer än halverats sedan 2009.- Det är mycket glädjande, inte minst betraktat ur ett jämställdhetsperspektiv, säger landstingsdirektör Elisabeth Holmgren.
"Vi vill minimera antibiotikaanvändandet. I stället för att direkt skriva ut ett recept kanske man kan vänta en dag och se om det går åt rätt håll", säger landstingsdirektören Elisabeth Holmgren.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Kurt Engström</_Bildtext Fotobyline>
Foto: Kurt Engström
Från Norrbottens läns landsting (NLL) har man länge jobbat för att korta köerna för hjärtsjuka kvinnor, i behov av en kirurgisk operation i Umeå.
- Det har hänt saker på det här området. Men det kan bli bättre ändå, säger landstingsdirektören som betonar att man länge tryckt på, då väntetiderna varit så olika för patienter av olika kön och från olika län.
- Frågan har även varit uppe på politisk nivå. Nu syns det i Öppna jämförelser.
Välutbildad personal
Även när det gäller strokesjuk-vården ligger NLL i framkanten. Förklaringen till det är, enligt Holmgren, välutbildad personal på länets strokeavdelningar.
- De vet vilka insatser som måste göras, säger Holmgren och pekar på att uthållighet och tillgänglighet är viktigt inom vården.
Inom opererande verksamheter har det också gått framåt. Väntetiderna har kortats rejält inom allmänkirurgin, ljumskbråcksoperationer samt gråstarr.
- Vi har jobbat väldigt hårt med gråstarrsområdet. Vi har väl fungerande rutiner, som sitter i ryggraden på personalen.
Att minska antibiotikaanvändandet är ett av målen för Sverige. Detta med tanke på det framtida hotet från resistenta bakterier.
- Vi vill vara säkra på att rätt antibiotika används, säger hon och tillägger att då multiresistenta bakterier dyker upp så vill man vara säker på att de läkemedel som står till buds ska bita.
Norrbottningarna överlag är nöjda med vården. En viss oro finns dock för att inte få vård den dag man behöver.
Elisabeth Holmgren säger också att en viss koncentration krävs, inte minst för att upprätthålla kompetensen.
- Vi är ungefär 250 000 invånare och få personer drabbas av en viss sjukdom, exempelvis typ av cancer.
För vårdpersonalen innebär det väldigt få insatser, vilket leder till att man får svårt att få in vanan.
- Krävs ett kirurgiskt ingrepp exempelvis vid cancer vill man vara säker på ett bra resultat. För stora patientgrupper ser jag inget behov av koncentration.
Det finns också områden som behöver förbättras:
- Vi når inte upp till värdena för diabetesvården, säger Holmgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!