– Det är alarmerande, säger Anna-Karin Lindqvist, hälsoforskare vid Luleå tekniska universitet.
Pep-rapporten bygger på en enkätundersökning bland 11 000 svenska barn och deras vårdnadshavare, gjord av organisationen Generation Pep. Enkätsvaren bekräftar bilden från flera andra studier som visar att barn och unga i Sverige rör sig för lite och äter för ohälsosamt.
Det ser bättre ut fram till tioårsåldern, då de flesta barn regelbundet går i någon form av organiserad idrott, samtidigt som det finns socioekonomiska skillnader.
Mer än vart femte barn mellan sju och nio år har mer än tre timmars skärmtid varje dag utanför lektionstid.
Endast fyra av tio barn äter grönsaker varje dag och ju äldre de blir desto mindre grönsaker och frukt äter de. Bara 20 procent av tonåringarna äter frukt eller bär varje dag.
Anna-Karin Lindqvist konstaterar att det finns fyra sätt som barn rör sig på: Idrott och rastaktiviteter på skolan, hur de transporterar sig till skolan, organiserad idrott och slutligen lek på fritiden.
– Det behövs initiativ inom alla fyra områden för att de ska få ihop sina 60 minuter om dagen.
Vad händer annars?
– Det får konsekvenser för deras hälsa både nu och i ett långsiktigt perspektiv. Vi vet också att det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och kognitiv förmåga, det vill säga hur det funkar i skolan. Dessutom vet vi att de beteenden vi lägger oss till med i unga år hänger med upp i vuxen ålder. Det kom en svensk rapport i höstas som visar att hälften av den vuxna befolkningen har farligt låg kondition.