Trots att Viveka Drugge har varit i kontakt med vården flera gånger under sitt liv har hon inte fått hjälp med den besvärande hårväxt hon lidit av sedan 14 års ålder och som beror på den hormonella rubbningen PCOS. Istället har hon vänt sig till en privat skönhetssalong för att få laserbehandling.
– Det är alltid otroligt olyckligt när det blir så. Den personen som drabbas hamnar i kläm och det är det ingen i hälso- och sjukvården som vill, säger Pia Näsvall.
En orsak skulle kunna vara bristande medvetenhet hos sjukvårdspersonalen om hur vanligt PCOS är.
– Det vi kan göra är att öka kunskapen, både hos allmänheten och hos sjukvården.
Grunden för hälso- och sjukvården är att man inte kan få hjälp med rena skönhetsingrepp, konstaterar Pia Näsvall. Det är inte heller alltid så att hårväxt på kroppen beror på PCOS.
– Men sedan kan det finnas medicinska indikationer som gör att man kan behöva hjälp med en behandling som man kanske först tänker sig är ett skönhetsgrepp. För det är klart att det är ett stort lidande för dem det gäller.
PCOS kan vara en sådan medicinsk indikation.
Kvinnokliniken har tagit fram en särskild rutin för just PCOS. Den rekommenderade behandlingen består först och främst av samtal med patienten om betydelsen av viktnedgång och livsstilsförändringar kopplade till stress, sömn och fysisk aktivitet – kvinnor med PCOS har lätt att bygga både muskler och skelett. Det finns möjlighet att få hjälp av både dietist och fysioterapeut.
Preventivmedel som innehåller vissa hormoner är en behandling i sig, liksom diabetesläkemedlet Metformin som hjälper patienter att gå ner i vikt.
Kvinnor som vill gravida kan få hjälp med en fertilitetsbehandling.
När det gäller hårväxt i ansikte och på bröst och handryggar ska kvinnan enligt rutinen få remiss till hudkliniken på Sunderby sjukhus som har möjlighet att skicka henne vidare på laserbehandling på en privat klinik i Umeå.
– Men det ska alltid föregås att man provar andra medicinska behandlingar.
Om man läser den här artikeln och tror att man har PCOS, vart vänder man sig?
– Först till hälsocentralen för att få remiss till kvinnokliniken. Är du i tonåren kan du även gå till ungdomsmottagningen.
Att själv läsa på 1177 är en bra förberedelse menar hon.
– Sedan är det ju faktiskt vårdens uppgift att möta de problem som patienterna har och jag beklagar om någon inte har bemötts på rätt sätt. Då kan vi bara bli bättre.
Fotnot: Efter att artikeln om Viveka Drugge skrevs har hon än en gång sökt sig till vården, den här gången till sin hälsocentral. Hon upplever nu att hennes problem togs på allvar.