Hållbart kretslopp blir konst

Den pågående Hållbarhetsveckans tre teman, Social, Ekonomisk och Ekologisk utveckling, betyder mycket för Josefin Nordmark, 28 år, Sunderbyn.

Gratis. Det bästa materialet för konst är gratis eller i alla fall billigt i välgörenhetsbutiker, tycker Josefin Nordmark.

Gratis. Det bästa materialet för konst är gratis eller i alla fall billigt i välgörenhetsbutiker, tycker Josefin Nordmark.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2017-09-23 07:00

Så mycket att hon vågat kasta loss, till en del i alla fall, och numera kallar sig textilkonstnär. Någon förtöjning är fortfarande fast på kajen, men nu ger hon sitt konstnärskap utrymme och tid. På söndag kan den som vill se hur street art hör ihop med hållbarhet, när Josefin Nordmark erbjuder sitt lager av tyger, garner, sytråd, broderigarn, pärlor, knappar och annat för den som vill återanvända och skapa av det som mest ligger och skräpar.

– Avsikten är att alla ska kunna inspirera varandra, säger Josefin Nordmark.

Själv har hon under det senaste året samlat på sig så mycket material för sin textilkonst att hon nästan är nöjd. Grejorna har hon hittat i andrahandsaffärer, som Röda korsets Kupan och Frälsningsarméns Myrorna. Däremot går hon inte ofta på loppis, även om där finns mycket som skulle vara användbart för hennes konst.

– Den som har loppis vill tjäna pengar. Där är varorna dyrare, säger hon.

I tänket finns också idéerna om att även pengar har ett kretslopp och att man inte ska slösa med resurserna där heller.

– Jag kan komma ut från Kupan med en famn med material som jag har lagt ut kanske 200 kronor på.

Josefin Nordmark talar om begreppet "gerillaslöjd". I början av september anordnades Gerillaslöjdsfestivalen i Borås. Människor hade tillverkat tyglappar, rutor, som senare användes för att klä räckena på Parkspången, en bro i centrala Borås, med 48 meter rutor.

Josefin Nordmark hoppas att det som skapas på Ebenezer på söndag kan tas ut i verkligheten på Storgatan, till lust och glädje för många.

Hennes råmaterial för konsten är så'nt som kan återanvändas till annat.

Farmors linneskåp är inte bara bortslösad kvinnokraft och alla kan, det har hon lärt sig under den senaste tiden. Även hon själv.

– Jag är förskollärare i grunden, men nu vågar jag som konstnär vara ofullkomlig, vågar vara som ett barn. Det behöver inte vara så snyggt.

– Jag tänkte: "Ja, men vad fasen, jag kör nu". Jag måste pusha mig själv.

Hon berättar om det stöd hon känner från sina vänner på Instagram.

– Internetvärlden är liten. Jag har hittat människor som jag får stöd av och som jag kan stödja.

En av dessa är Rita Summer på australiska Tasmanien. Rita är galleriägaren som kontaktade Josefin Nordmark från andra sidan klotet. För att göra en lång historia kort, kommer i dagarna en sändning med Josefins konst till St Mary på Tasmanien. Där ska den ställas ut i Rita Summers galleri.

– Ritas instagrammeddelanden gjorde att jag började se mig själv som konstnär.

Förutom att börja se sig själv som konstnär, ska hon öppna en internetbutik för att sälja sin konst.

Josefin Nordmark arbetar ofta med fritt broderi. Hon broderar tankespråk från sin egen vardag och har bland annat samlat ihop tankespråk från kvinnorna i hennes egen familj, farmor, mormor, svärmor, döttrarna i en serie verk.

Hur nu tankespråken ska gå fram till besökarna på galleriet på Tasmanien, är inte helt klart. Men Rita Summers ville inte att Josefin skulle brodera på engelska. Istället har svenskan fått skicka översättningar till Australien.

– Jag vet inte om Rita tänker sätta upp översättningarna intill broderierna.

Språket är också något som Josefin Nordmark ofta tänker extra på i sin konst. Hon är bördig från Tornedalen, hennes mormor och morfar stängde dörren om sig när de talade meänkieli med varandra. Dottern, Josefins mor, lärde sig aldrig sina föräldrars språk, deras modersmål, något som upprör hennes dotter i sin tur.

– Hon och jag har berövats ett språk, något som är alltför vanligt.

– Det språk du har hört i magen, hjärtats språk, det kommer du alltid att sakna.

Själv har hon vuxit upp i Rosvik och bor nu i Sunderbyn med man och barn. Förskolelärarjobbet upptar numera 80 procent av hennes arbetstid. Konsten ägnar hon sig åt mellan 18 och 23 på kvällarna. Det är då hon broderar i sin ateljé eller stickar i soffan framför teven där hon sitter med sin man.

– I början måste man jobba mer än full tid, konstaterar hon och prisar maken som tagit hand om läggningarna av döttrarna den senaste tiden för att hon ska få tid med konsten.

Tankarna från förr om att "Det jag gör är inte så viktigt", är numera ersatta med "Jag kör!"

Exempel på aktiviteter under sista dagarna av Hållbarhetsveckan: Under lördagen åker piteborna gratis i kollektivtrafiken, Bondens marknad arrangeras i Luleå, Återvinningsmarknaden i Luleå har 50 procent prisreducering hela veckan. I Pajala ordnas en street art-kurs och det är bokrea i Arjeplog. I Piteå ordnas gospelkonsert med Samuel Ljungbladh.Josefin Nordmarks event Hållbar Street art hålls i Ebenezer söndag och i Piteå ordnas grönsaksanvändarkurs under söndagen. På LF arena kan den som vill skaffa begagnad hockeyutrustning.För fler aktiviteter, se www.seehallbarhetsveckan.se/norrbotten/program-2017.
Fakta/Hållbarhetsveckan

För femte året arrangeras vecka 38, pågående vecka, SEE Hållbarhetsveckan. SEE är en förkortning för Social, Ekonomisk och Ekologisk utveckling. Årets tema för veckan är Mångfald.

SEE hållbarhetsvecka drivs som ett årligt återkommande projekt. Hållbarhetsveckan handlar om att belysa hur du kan tänka hållbart så mycket som möjligt och så enkelt som möjligt. Ledningsgruppen för Norrbottens läns hållbarhetsvecka har representanter från följande: Länsstyrelsen i Norrbottens län, Norrbottens Kommuner , Svenska kyrkan Luleå Stift, Piteå kommun, Luleå kommun samt Nolia AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om