Hallå där...

Foto:

Luleå2008-08-25 06:00
... juridikstudenten Nadja Åstot, 29, som sköt sin andra björn på Ultevis i Jokkmokksfjällen i fredags. Hennes bror Nils och pappa Lennart är också kända björnjägare.
Varför är medlemmarna
i din familj sådana björndräpare?
- Vi tycker om att jaga. Jag och brorsan har följt med på jakt sedan vi var tre, fyra år gamla. Sedan är både min pappa och bror renskötare, och det här är ett sätt att skydda renarna. Det är en kombination av det.
Hur gjorde du den här gången?
- I onsdags åkte vi till Ultevis, ett lågfjällsområde väster om Jokkmokk. På torsdagen hittade vi färsk björnskit. På fredagseftermiddagen spanade vi.
- Jag gick och tittade norrut och såg björnen komma springande över en myr. Det gick fort. Jag tog fram geväret och tog på kamouflagekläder. Jag gick längs med björnen och sköt första skottet från cirka 150 meter. Sedan blev det ett avfångningsskott från 40-50 meter.
Får man mer adrenalin av att skjuta björn än av att skjuta älg?
- Älg skjuter man ju lite oftare, så visst är det häftigt. Men man ska ha stor respekt för björnen. Det är ett väldigt alert och kraftigt rovdjur. Och det är sluga djur. Jag vill vara säker på att det går vägen när jag skjuter.
Vilket är ditt drömbyte?
- Jag trivs bra med björn- och älgjakt. Det är jäkligt spännande och någonting jag ser fram emot varje höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om