Hur går det här till?
– Det är helt enkelt så att man lägger upp en sida, i mitt fall har jag valt portalen Funded by me, med sin kampanj. Där kan folk gå in och visa sitt stöd genom att lämna bidrag till tryckmaterial, hemsidor och så vidare. Sedan kan jag dela ut "rewards". Säg att man lämnar en hundring i bidrag, då kan man få sitt namn på hemsidan. Bara som ett exempel. Det här är ganska vanligt inom exempelvis musikbranschen också.
Vilka är det som kommer stödja dig?
– Det är de som tycker att de frågor jag driver är viktiga. Samtidigt blir de som stödjer mig en del av kampanjen. Det är lite grann en del av den nya trenden med samhällsutveckling och delaktighet.
Varför gör du det?
– Den debatt jag för är inte så bekväm inom det socialdemokratiska partiet. Jag tänker bland annat på min kritik av den svenska mineralpolitiken. Men Socialdemokraterna är ett brett parti och det finns plats för alla. Jag känner ett starkt stöd från gräsrötterna och på det här sättet kan de hjälpa mig.
Är det inte ett amerikanskt påfund, att med pengar stödja olika kandidater?
– Nej, jag vet inte. Men hittills har det mest använts av högerpolitiker, exempelvis Fredrick Federley. Socialdemokraten Ulf Bjereld skrev en debattartikel om att vänstern inte får lämna över crowdfunding till högern. Han menade att individualism inte är lika med egoism. Det handlar i stället om delaktighet, att människor kan visa sitt stöd före en kandidat genom att lämna en liten slant.
Fotnot. Nils Harnesk kandiderar till landstingsfullmäktige och står på plats 44 på S-listan. För att hamna på en ordinarie plats behöver han cirka 1200 kryss i en valkrets.