I nära hälften av de inspektioner som hittills är gjorda har myndigheten hittat brister i hanteringen av smittspridningen i kommunala skolor och friskolor.
Bo Eriksson, ordförande i Lärarförbundet i Luleå, säger att facket har varit kritisk till hanteringen av smittspridningen länge.
– Men jag undrar, är det dags att komma med inspektionen nu? Det är i tolfte timman, det borde kommit för ett år sedan, säger han.
Han menar att skolans personal blivit "kraftfullt" utsatta under coronapandemin.
– Hur många som varit sjuka i och med det törs jag inte säga men nu ser vi hur smittan sprider sig. Vi har hela tiden fått höra att barn inte smittar men det verkar inte stämma.
Han säger att det är svårt att hålla avstånd i för-, grund- och högstadieskolor och har inget förslag på hur man kan komma tillrätta med det. Men säger att skolorna egentligen borde ha körts på halvfart i ett försök att sprida ut eleverna.
– Jag förstår att det ställer till det för föräldrarna men att sprida ut är enda sättet att hålla avstånd. Då smittspridningen var som störst borde man stängt ned.
Arbetsmiljöverket har hittills inspekterat 125 grund- och gymnasieskolor runtom i landet. Brister är bland annat att arbetsgivarna inte tillräckligt undersökt, riskbedömt och vidtagit åtgärder mot smittrisker, vid vilka arbetsmoment smittrisk i skolan förekommer eller om någon i personalen tillhör en riskgrupp. På vissa skolor har myndigheten även ställt krav mot arbetsgivaren att utbilda exempelvis skolans städpersonal så att deras arbetsuppgifter ska kunna utföras på ett säkert tillvägagångsätt.
Arbetsmiljöverket har hittills fått cirka 10 000 anmälningar som är kopplade till covid-19 i skolan. De handlar bland annat om att för många personer har vistats i ett och samma klassrum under en längre tid och att lärare inte kan hålla tillräckligt avstånd till eleverna.
Arbetsmiljöverket har även tagit del av goda exempel där ansvariga för verksamheten lyckats minska smittspridningen med innovativa lösningar. Exempelvis har skolklasser delats upp i två grupper och turats om veckovis där den ena halvan befinner sig i skolan och den andra följer lektionerna digitalt i hemmet. Andra skolor har använt gymnastiksalen för att göra det glesare mellan varje elev och säkerställt att lokalerna har en god ventilation.