"Hade det inte varit roligt om alla lagade hare?"

Lamm, ägghalvor, köttbullar och prinskorv? Nja. För kökschefen Brian Landry finns det bara en påskrätt som är helig: Ägg Benedict.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Luleå2017-04-15 13:10

Brian Landry är född och uppvuxen i Kalifornien, USA. Han jobbar sedan ett år tillbaka som kökschef på Bistro Norrland i centrala Luleå. Dessutom har han italienskt påbrå.

Summa summarum. När det vankas påsk är det många traditioner som rör sig i hans huvud.

– För mig betyder påsken främst två saker: Familjetid och påskbrunch, säger han.

Han berättar att i USA är påskbrunchen, som intas på påskdagen, en väldigt populär tradition.

– Det är en av de absolut mest bokade helgerna därborta. Man vet att på påskdagen är det alltid 600 gäster. Alla går ut med sina familjer...

...och äter?

– Ägg Benedict.

Brian Landry har jobbat som kock på flera restauranger i USA och gemensamt för dem alla är att på påskdagen är det alltid kaotiskt i köket.

– Det spelar ingen roll hur många stekpannor vi har, det spelar ingen roll hur många ägg. Det blir alltid kaos och vi slits itu vid äggstationen, säger han och skrattar.

Ägg Benedict består, i kökschef Landrys tappning, av två engelska muffins toppade med rökt skinka, pocherade ägg och hollandaisesås.

– Det är väldigt, väldigt gott. En riktig klassiker, säger han.

I Sverige äter många lamm vid påsk. Hur är det i USA?

– Lamm är ganska populärt i USA, men inte lika mycket som här. Sen finns det ju en del andra skillnader mellan våra traditioner.

Nämn en.

– Vi har inte samma silltradition där.

När NSD ber Brian Landry att rekommendera en enkel påskrätt som alla kan laga tänker han ett tag.

– Hade det inte varit roligt om alla lagade hare till påsken? Med tanke på påskharen... Eller inte, kanske vissa blir förnärmade, jag vet inte (skratt). Nej, det är nog ändå Ägg Benedict som jag vill rekommendera. Ät det.

Påskmat

Här är Brian Landrys tre måsten på påskbordet:

1. Ägg Benedict.

Två engelska muffins, rökt skinka, pocherade ägg allt täckt i hollandaisesås.

"Om jag gjorde en påskmeny skulle det var den största grejen. Bästsäljaren."

2. Honungsbakad skinka med ananasringar.

"Det är kanske enkelt, men gott. Ni äter väl också skinka på påsken?"

3. Pasta.

"Min familj kommer från Italien så jag älskar pasta och äter alltid det, även på påsken."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om