Ha kul med glass

Att servera glasskulor i perfekt rundad form är en konst. Vi har testat tio glasskopor från 20 till 140 kronor.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Luleå2007-06-19 00:00
I mattidningar och på matlagningsprogram ser vi härligt glassiga efterrätter serveras i alla dess formationer och skapelser. Att återskapa dessa uppläggningar är inte det enklaste utan en bra glasskopa. I årets test får Zyliss och Pedrini bäst omdömen.

Angelica Wilen som serverar glass på Kungshomens Glassfabrik i Stockholm menar att det är lättare att forma glass som är lite mjukare än välfrusen glass som kommer direkt från frysen. Det är även skillnad mellan olika sorters glass. Till exempel är chokladglass generellt en betydligt hårdare sort än romrussin som innehåller sprit. Ett tips är även att glasskopan ska vara tillverkad i metall för att vi ska lyckas bearbeta glassen följsamt och elegant.

- För mig är en bra glasskopa tillverkad i metall och helt rund till formen. Ett tips är att blöta skopan i vatten så att den lättare skär glassen. Låt gärna glassen stå framme en stund så att den mjuknar, då träder också smaken fram allra bäst.



Vi har testat åtta skopor från 20 till 140 kronor. Redskapen är tillverkade i plast alternativt metall. En slutsats är att det är stor skillnad mellan de olika materialen. En glasskopa i metall är betydligt mer effektiv och lättarbetad än en i plast. Att välja en i plast är inte att rekommendera om man vill åstadkomma tjusiga uppläggningar och den runda formen. De olika testmomenten visade att bearbetningen av glass som är lite mjukare än stenhård glass direkt från frysen är också helt klart lättare. Även om vissa skopor klarar hård glass utan anmärkning. Att tänka på om skopan är helt i metall är att handtaget efter en stund kan bli kallt vilket resulterar i att det känns kallt att hålla.

Glasskoporna testades på sorbet samt hårdare och mjukare vaniljglass. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!